/ Thinkstockphotos
В региона проверяват т.нар. "задни дворове" заради опасността от Африканска чума по свинете
В частен двор, близо до авиобазата в Добрич, без никакви мерки за биосигурност се отглеждат 150 прасета, които бързо трябва да бъдат ликвидирани. Това съобщиха от пресцентъра на Областна администрация за започналите от понеделник проверки в региона на т.нар. "задни дворове" заради опасността от африканска чума по свинете, информира БТА.

Започват проверки на стопаните на прасета в област Добрич

В обхода на един от екипите на Областната дирекция по безопасност на храните се е включил и областният управител Красимир Кирилов. Проверяващите са установили в стопанството край военното летище, че животните безпрепятствено влизат и излизат от близката нива с царевица.

Удължават бедственото положение в област Добрич заради чумата по свинете

От Областната дирекция по безопасност на храните многократно са съставяли актове на стопанина, на когото сега е дадено и предписание в срок до 48 часа да ликвидира животните, посочват от областната управа.

До 5 август стопаните от област Добрич трябва да изколят домашните си прасета

Проверяващите са установили в стопанството край военното летище, че животните безпрепятствено влизат и излизат от близката нива с царевица. От Областната дирекция по безопасност на храните многократно са съставяли актове на стопанина, на когото сега е дадено и предписание в срок до 48 часа да ликвидира животните, посочват от областната управа.

Обявиха бедствено положение в област Добрич заради африканската чума по свинете


Екипите са проверили и задни дворове в добричкия квартал "Рилци", но там собствениците на домашни прасета са спазили гратисния срок за ликвидирането им и са прибрали месото.

Обявиха бедствено положение и в Oбласт Силистра заради Африканската чума

Обходът на екипите от ветеринари заедно с полицейски служители ще продължи и в следващите дни в целия регион. В Добричка област е обявено бедствено положение до 2 септември.

Десислава Танева: Положението с африканската чума е много тежко

В региона са регистрирани 1046 домашни свине,
според последните обобщени данни от областната дирекция "Земеделие". Досега е констатиран един случай на африканска чума при диво прасе, ударено от автомобил в землището на село Дуранкулак.

Ще започне ли доброволното умъртвяване на животни? (ВИДЕО)

В същия район тези дни още едно диво прасе е убито при пътна злополука. Резултат от изпратената от животното проба в референтна лаборатория се очаква на 7 август, съобщи директорът на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Борислав Каменов. 
БТА