Заседание на Областната епизоотична комисия в Добрич
Заседание на Областната епизоотична комисия в Добрич / Дарик Добрич
До 5 август е даден срок на стопаните от област Добрич да изколят прасетата от тъй наречените задни дворове, след което  незаколените животни ще бъдат убити, а собствениците на животните - санкционирани. Това стана ясно след днешното заседание на Областната епизоотична комисия.

Бедствено положение в област Добрич, обявено в събота следобед, остава в сила за период от 7 дни. Поводът е усложнената епизоотична обстановка в Североизточна България, както и множеството случаи на африканска чума по свинете в Румъния. И към момента обаче няма регистрирани случаи на заразени домашни прасета в Добричко.

Остават в сила строгите мерки за неразпространение на заразата. В Козлодуйци, където се намира  най-големият свинекомплекс в България със 60 хиляди животни, са предприети изключителни мерки за сигурност, информира  д-р Борислав Каменов – директор на ОДБХ Добрич. Общо 8 свинекомплекса и 5 кланици има на територията на област Добрич. по последни данни отглежданите в задните дворове прасета в региона са 971.

Заради заразата занапред във всяка от кланиците за свине в страната ще присъстват ветеринар и Военна полиция. За всички свинекомплекси се определя 20-километрова санитарна зона. В тези зони не трябва да има „заден двор“ или в тази зона не следва и не трябва да има отглеждане на домашни свине без мерки за биосигурност.