/ БГНЕС
Положението с африканската чума в момента е много тежко. Държавата не се е провалила, в определени области е можело да бъдат положени повече усилия, каза пред bTV земеделският министър Десислава Танева.

Ще започне ли доброволното умъртвяване на животни? (ВИДЕО)

Предприехме обучение сред хората. Целият ресурс на България, който е компетентен на тема африканската чума по свинете, ни съдейства, добави Танева.

Потвърдиха първи случай на Африканска чума в Пловдивско

Дивата свиня е резервоар и източник на заразата. Мерките за биосигурност са много важни, тъй като те могат да позволят отглеждане на свине в лични стопанства. От 28 регистрирани огнища тип домашна свиня, от които 5 в промишлени свинекомплекси, щетата е 126 хиляди домашни свине.

Удължава се бедственото положение в област Русе, нова ферма е засегната от Африканска чума

От личните стопанства без мерки за биосигурност и регистрираните огнища тип лични стопанства засегнатите свине са 526, заяви Танева. Има 65 регистрирани свинекомплекса, от които 5 с огнища, а останалите 60 свинекомплекса се намират на 18 нови ветеринарни области, уточни земеделският министър.

По думите ѝ само в шест области на страната няма необходимост от превантивни мерки срещу разпространението на африканска чума.

„В определени области е можело да се положат повече усилия - обучение на населението. Какво е АЧС, как възниква и как се разпространява заразата, както и какви са последствията. Сега това е предприето. Близо месец представители на научната област са на терен в Северна България“, каза още Танева.
bTV