/ Thinkstock/Getty Images
Засегнатият свинекомплекс е със затворен производствен цикъл, а в него се отглеждат около 30 000 животни
Африканска чума е открита на още едно място в Русенско, съобщават от БАБХ. Засегната от заразата е индустриална ферма в село Голямо Враново, Община Сливо поле.

БАБХ потвърди за ново огнище на Африканска чума при домашни свине в област Плевен

Положителните проби са потвърдени лабораторно днес. Засегнатият свинекомплекс е със затворен производствен цикъл, а в него се отглеждат около 30 000 животни. Това е третият случай на потвърдено огнище със заболяването африканска чума по свинете в индустриална ферма в областта.

Десислава Танева призна за небрежност в акцията срещу африканската чума

Свинекомплексът в село Голямо Враново попада в надзорната зона около обявеното огнище в свинекомплекса в село Бръшлен. Предприети са мерките за контрол и ликвидиране на заболяването. Предстои принудителното умъртвяване на животните по хуманен начин.

Потвърдиха нови огнища на Африканска чума в областите Плевен и Велико Търново

Създадени са зони на рестрикция (3 км предпазна и 10 км надзорна зони), в които са наложени мерки за контрол и ликвидиране на АЧС. Междувременно стана ясно, че се удължава бедственото положение в Областта, съобщиха от Областна администрация.

Откриха денонощен горещ телефон за Африканската чума в Русенско

Във връзка с обявеното бедствено положение в област Русе от 23 юли със Заповед № 0-95-00-514/26 юли на Областния управител поради установени нови положителни проби на болестта Африканска чума по свинете в свинекомплекс в село Бръшлен, Община Сливо поле и при спазване изискванията на чл. 51 ал.2, т.2 от Закона за защита при бедствия, срокът на бедственото положение се удължава до 21 август.

Цената на свинското ще скочи драстично заради африканската чума

БАБХ напомня, че АЧС е опасно и бързо разпространяващо се заболяване. Превенцията му изисква отговорност, стриктност в прилагане на правилата за биосигурност и последователност на мерките.