Във вторник в района беше обявено бедствено положение заради заразата
Бедствено положение в Област Русе заради африканската чума по свинете. В региона има три огнища на болестта. А заради заразата се унищожават 17 хиляди прасета в свинекомплекса в село Николово, съобщава NOVA. 

Обявиха бедствено положение в Русе заради Африканската чума

1/3 от промишленото свиневъдство на страната е съсредоточено в този регион. Там се намират едни от най-големите свинеферми. „Нямам официална информация дали и в свинекомплекса в Бръшлен има африканска чума.

Продължава умъртвяването на прасета в Свинекомплекса в Николово

Взети са проби и се чакат резултатите. Още преди година говорихме със собствениците на болните животни. Помолихме ги да ги изколят”, заяви в ефира на „Здравей, България” кметът на Община Сливо поле Валентин Атанасов.

Започна умъртвяването на 17 000 свине в Николово

„Очакваме ефектът от бедственото положение да бъде включване на всички държавни и човешки ресурси, за да се справим с проблема. Всяка община си определя терен, където да бъдат загробени животните. Тези райони са одобрени от РИОСВ”, поясни областният управител на Русе Свилен Иванов.

Ново огнище на Африканска чума по свинете в Русенско

„Тази чума влезе в България в края на август през 2018 г. От тогава всички сме нащрек. Няма опасност за хората”, каза още изпълнителният директор на свинекомплекса в Голямо Враново Вихрен Димитров.

Експерт от БАБХ: Няма месо с африканска чума в търговската мрежа (ВИДЕО)

В 10:00 часа, Агенцията по храните ще даде пресконференция, на която ще бъде оповестена повече информация. А в 11:00 часа ще бъде свикана и Епизиодичната комисия в областта.
nova.bg