/ Thinkstockphotos
Обявиха бедствено положение в Русе заради Африканската чума, съобщиха от Областна администрация.

Продължава умъртвяването на прасета в Свинекомплекса в Николово

Във връзка с обявените първично възникнали три броя огнища на болестта Африканска чума по свинете в с. Пет кладенци, Община Бяла и с. Ценово, Община Ценово, област Русе (съгл. Заповед № РД 11-1368/16 юли 2019 г. на Изпълнителния директор на БАБХ) и в свинекомплекс в с. Николово, Община Русе, област Русе (съгл. Заповед № РД 11-1420/20 юли 2019 г. на Изпълнителния директор на БАБХ), на основание чл. 50 (1) от Закона за защита при бедствия и Контингенс плана за борба с особено опасни заразни заболявания, областният управител на област Русе със своя Заповед № 0-95-00-510/23.07.2019 г. обявява бедствено положение за цялата територия на областта.

Експерт от БАБХ: Няма месо с африканска чума в търговската мрежа (ВИДЕО)


Органите на ОДБХ, които да организират цялостната дейност по координация, взаимодействие и изпълнение на дейностите, свързани с евтаназиране на животните, поразени от АЧС.

Започна умъртвяването на 17 000 свине в Николово

ОД на МВР-Русе да организира охраната на всички входно/изходни пътища на населените места, където има регистрирани огнища на зараза на заболяването АЧС и да подпомага ОДБХ с информация за наличието на свине в дворовете на стопани в населените места в област Русе.

Ново огнище на Африканска чума по свинете в Русенско

Органите на пожарната да окажат възможното съдействие в населените места, където има регистрирани огнища на зараза на заболяването АЧС, изпълнявайки разпорежданията на ОДБХ.

Нов случай на Африканска чума в Русенско

Кметовете на общини в област Русе да оказват пълно съдействие на органите съгласно действащата нормативна база. В хода на провежданите действия, да бъдат използвани човешки ресурси и техника на Военно формирование 32420-Русе.

Държавата засилва контрола заради африканската чума (ОБЗОР)

При изпълнение на дейностите да се вземат всички необходими мерки за опазване здравето и живота на участниците в тях, като се провеждат необходимите инструктажи. Контрол по заповедта ще осъществявам лично”, завършва заповедта на областния управител.