/ Thinkstock/Getty Images
16 вече са огнищата при домашни свине и 20 са случаите при диви прасета в страната ни
Нов случай на африканска чума по свинете е установен в Русенско. От Агенцията по безопасност на храните потвърдиха за заразена дива свиня. Това е първия случай на заболяло диво животно в областта.

Потвърдиха две нови огнища на Африканска чума в област Русе

Преди два дни бяха потвърдени две огнища в лични стопанства в област Русе. Едното е в село Ценово, където стопаните отглеждат 5 нерегистрирани свине, а другото във фамилна ферма с 19 животни в село Пет кладенци, Община Бяла.

Започна евтаназирането на свинете в Русенска област

До момента са регистрирани 16 огнища на заболяването Африканска чума при домашни свине - 11 в област Плевен, 1 в област Бургас, 1 в област Враца, 2 в област Русе и 1 в област Търговище.

Установиха ново огнище на Африканска чума по свинете в област Плевен

Засегнатите животновъдни обекти са основно от тип „лично стопанство“, които не са регистрирани в БАБХ и една фамилна свинеферма от тип А. Към настоящия момент 20 са случаите при диви свине - 8 за област Силистра, 6 за област Добрич, 1 за област Варна, 2 за област Плевен, 1 за област Русе, 1 за област Враца и 1 за област Търговище.

В резултат от огнищата на Африканска чума, общият брой на умъртвените домашни свине е 375. От началото на 2019 г. до днес са регистрирани 16 огнища на заболяването

Евтаназират всички домашни прасета и в Мизия


Африканска чума при домашни свине - 11 в област Плевен, 1 в област Бургас, 1 в област Враца, 2 в област Русе и 1 в област Търговище. Засегнатите животновъдни обекти са основно от тип „лично стопанство“, които не са регистрирани в БАБХ и една фамилна свинеферма от тип А.

Към настоящия момент 20 са случаите при диви свине - 8 за област Силистра, 6 за област Добрич, 1 за област Варна, 2 за област Плевен, 1 за област Русе, 1 за област Враца и 1 за област Търговище.

Отново Африканска чума в Добричко, вземат нови мерки срещу болестта

В резултат от огнищата на АЧС, общият брой на умъртвените домашни свине е 375. БАБХ отново предупреждава, че се забранява влизането и излизането на хора и автомобили без разрешение от БАБХ, в района на обектите, по време на изпълнение на мерките, разпредени със заповед (9 юли) на изпълнителния директор на Агенцията, с изключение на служители на МВР, медицински лица, в това число и Спешна медицинска помощ, представители на централната и местната власт, и областната администрация и лица имащи адресна регистрация в съответното населено място.

Правителството отпуска 3,7 млн. лева за борба с африканската чума

Транспортирането на животни може да се извършва само, ако животните са идентифицирани, произхождат от животновъден обект под ветеринарен надзор и са придружени с ветеринарномедицинско свидетелство за придвижване. Също така, животните следва да се транспортират със специализирани транспортни средства, което е одобрено от БАБХ за подобни дейности.

Първи случай на Африканска чума във Великотърновско

БАБХ напомня, че е от съществено значение стопаните да спазват правилата за превенция на заболяването. Всички случаи на болни и умрели свине трябва да бъдат докладвани незабавно.

АЧС е заболяване с потенциал на бързо разпространение, вирусът е изключително устойчив в околната среда, като фактор за разпространението му, освен заразени свине, са и замърсени свинско месо и продукти, транспортни средства, оборудване и други.