/ Thinkstockphotos
Правителството ще осигури 3,7 млн. лв. за борба с африканската чума по свинете. Това стана ясно след заседанието на Министерския съвет.

Нови шест огнища на Африканска чума при свинете в Плевенско

Премиерът Бойко Борисов обяви, че първо ще минат точката, която е проект на постановление заодобряване на допълнителни разходи по бюджета на Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ) за 2019 г. за предприемане на допълнителни мерки и действия по отношение на предотвратяване разпространението на заболяването африканска чума по свинете на територията на България.

Първи случаи на африканска чума в Област Плевен - евтаназират свине в 4 села

„Две години успяхме да избутаме тоя бич извън България докато вилнееше в околностите, но сега с румънските туристи явно огнищата се увеличават. Затова предлагам 3 700 000 лв. да гласуваме за земеделието, за да се направи необходимото”, каза премиерът.

28 са евтаназираните прасета в Никополско във връзка с африканската чума по свинете

Земеделският министър Десислава Танева припомни, че във вторник бяхаоткрити нови 6 огнища на опасната болест. От Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) съобщиха, че са констатирали на 9 юли още шест огнища на африканска чума по свинете (АЧС) при прасета в лични стопанство (тип заден двор) в селата Брест, Милковица, Долни Вит, Драгаш войвода, Санадиново, Бацова махала - област Плевен.