дива свиня
дива свиня / БГНЕС
Експерти от Североизточното държавно предприятие и Дирекцията по безопасност на храните стартират от днес срещи-обучения с членовете на ловните сдружения и дружините, заради новите случаи на африканска чума по свинете. Първите събирания ще бъдат в стопанствата, където има доказани случаи и са обособени санитарни зони за достъп и лов. През тази седмица експертите ще се срещнат с представители на 28 ловни сдружения, а от понеделник - с ловците от 388 ловни дружини на територията на СИДП.

По време на обученията по места ще бъдат обсъдени новите случаи на африканска чума, както и мерките за биосигурност и ограничаване разпространението на болестта. Обсъжда се и идеята на дружините да бъде предоставена безвъзмездно едра и средна строителна дървесина за изграждане на чакала, за да може да се улесни индивидуалния лов. Чрез него ще се намали запаса от дива свиня по места и щетите от заболяването ще бъдат по-малки, смятат експертите.

Подобни срещи с ловците ръководството на СИДП, съвместно с ветеринарнните власти, проведе и през миналата година. Тогава експертите на предприятието обясниха на хората какво трябва да се направи при намерено мъртво животно или отсреляно по време на лов, от кои части на тялото се вземат проби, по какъв начин и къде се изпращат.