/ ThinkStock/Getty Images
Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) потвърди нови шест огнища на Африканска чума при домашните свине в област Плевен, съобщиха от пресцентъра на БАБХ.
 
Шестте огнища са при прасета в лични стопанства в селата Брест, Милковица, Долни Вит, Драгаш войвода, Санадиново, Бацова махала.
 
Взетите проби са потвърдили наличието на Африканска чума.

Първи случаи на африканска чума в Област Плевен - евтаназират свине в 4 села

БАБХ предприема необходимите мерки за контрол и ликвидиране на заболяването съгласно правилата на европейското и националното законодателство, и Плана за спешни действия при контрол на Африканската чума по свинете.
 
Принудителното умъртвяване по хуманен начин и обезвреждането на всички домашни свине ще започне утре, при спазване на изискванията на Наредба 22 за намаляване до минимум на страданията на животните, посочват от агенцията.
 
Създадени са зони на рестрикция - 3 км - предпазна, и наблюдавана зона.
 
Наблюдаваната зона включва област Плевен: общините Гулянци, Белене, Плевен, Никопол, Долна Митрополия, Левски и Пордим.

28 са евтаназираните прасета в Никополско във връзка с африканската чума по свинете

Във връзка със застрашително бързото развитие на ситуацията с Африканската чума по свинете в област Плевен, Българската агенция по безопасност на храните проверява сигнали за укрити контактни домашни свине.
 
Получени са и сигнали за нерегламентирано транспортиране на живи свине от засегнатите селища към населени места извън зоните с ограничения.

Привеждат Област Русе в повишена епизоотична готовност

БАБХ напомня, че транспортирането на животни може да се извършва само ако животните са идентифицирани, произхождат от животновъден обект под ветеринарен надзор и са придружени с ветеринарномедицинско свидетелство за придвижване.

Освен това животните следва да се транспортират със специализирани транспортни средства, което е одобрено от Агенцията за подобни дейности.

БАБХ: Африканската чума заплашва свиневъдния бизнес в България

БАБХ предупреждава хората да не се поддават на изкушението да купуват животни с неясен произход.

Подобни практики са изключително опасни и крият сериозен риск от бързо разпространение на заразни болести по животните, особено в епизоотична ситуация, отбелязват от Агенцията.

БАБХ потвърди второ огнище на Африканска чума при домашните свине

Оттам припомнят, че се забранява влизането и излизането на хора и автомобили без разрешение на БАБХ в района на обектите по време на изпълнение на мерките, разпоредени със заповед на изпълнителния директор на Агенцията, с изключение на служители на МВР, медицински лица, представители на централната и местната власт, областната администрация и лица, имащи адресна регистрация в съответното населено място.

БАБХ потвърди ново огнище на Африканска чума при свинете в село Новачене

Междувременно УС на ДФ "Земеделие" утвърди финансов ресурс от 30 000 лв. по схема de minimis за подпомагане на стопаните, отглеждащи свине за собствени нужди, чиито животни са унищожени от Африканска чума по свинете през 2019 г. Това съобщиха от ДФ "Земеделие" .
 
Средствата ще се предоставят на собствениците на унищожени животни в трикилометровата предпазна зона. Помощта ще се изплаща на стопаните, чиито животни са включени в изготвен от БАБХ списък. Мярката се налага, тъй като стопаните са отглеждали унищожените животни само за лична консумация и свинете не са притежавали задължителната индивидуална идентификация.
 
Предстои ДФ "Земеделие", съвместно с Министерството на земеделието, храните и горите, да изготви указания за предоставяне на помощта, както и да определи сроковете за прием на заявления.
БТА