лов диво прасе
лов диво прасе / Thinkstock/Getty Images

Областният управител Невена Петкова участва в среща с областни управители от Северна България, директорите на Държавните горски предприятия, Българска агенция по безопасност на храните и Министерство на вътрешните работи. Набелязани са спешни мерки за недопускане на разпространението на африканската чума по свинете (АЧС). 

Срещата е по инициатива на министъра на земеделието, храните и горите Десислава Танева, която обяви, че започва засилена информационна кампания за превенция срещу болестта.  Основната цел е да се достигне до всеки жител на територията на областите Габрово, Ловеч, Шумен, Варна, Добрич, Силистра, Видин, Монтана, Враца, Плевен, Русе, Велико Търново, Търговище и Разград.   Тя уточни, че до края на деня ще бъдат актуализирани и допълнени информационните материали, които ще получат всички, които отглеждат домашни свине.

"На всички хора , които са със стопанства тип „заден двор“, ще бъде проведена информационна кампания, за да им бъде разяснено какви са рисковете от пренасяне на заразата. Наше задължение е да им обясним за опасностите, които те носят, както за районите, в които живеят, така и за самите тях", каза още земеделският министър и допълни, че в България има добро развито индустриално свиневъдство и не бива да се допуска болестта да се разпространи.

През тази седмица в Габрово и останалите 13 области в страната, които са рискови, ще се проведат заседания на областните епизиотични комисии.

Снимка:
Министерство на земеделието, хринате и горите

Към момента има установени две огнища на заболяване в селата Жернов и Новачене. Изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните д-р Дамян Илиев съобщи, че в село Жернов е приключило евтанизирането на 46 животни, а от вчера се работи и в село Новачене. Месото от заразено с АЧС, което се съхранява в хладилник, също може да бъде преносител на болестта. Д-р Илиев припомни, че животните може да нямат клинични признаци на заболявания, но в същото време да носят вируси. 

Изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по горите (ИАГ) инж. Мирослав Маринов заяви, че се засилват мерките за намаляване на популацията на дива свиня, като първичен разпространител на болестта. Той допълни, че усилията на МЗХГ и ИАГ ще бъдат концентрирани основно в Северна България, приоритетно около огнищата и десеткилометровата гранична зона с р. Дунав, както и около свинекомплексите.

Мерките ще бъдат насочени към засилване убийствата на дива свиня чрез постоянен индивидуален лов,  както и провеждане на активен обход на заразените зони.

„В момента се обмисля финансово стимулиране на индивидуален отстрел на дива свиня. Той предвижда да се заплаща 50 лв. на отстреляно животно само в рисковите райони“, поясни инж. Маринов.