/ Thinkstockphotos
Привеждат Област Русе в повишена епизоотична готовност заради африканската чума по свинете, съобщиха от Областна администрация-Русе.

28 са евтаназираните прасета в Никополско във връзка с африканската чума по свинете

Причината е, че край Никопол е установено огнище на болестта по домашни прасета. Продължават мерките и по личните стопанства по общините в областта. В тази връзка бяха обсъдени и приети мерки, целящи недопускане разпространението на заразата на територията на страната.

Сред тях са привеждането на Областната дирекция по безопасност на храните в Русе в състояние на повишена епизоотична готовност. Също така от Областната дирекция по безопасност на храните ще бъдат отговорни и за провеждането на заседания на общинските епизоотични комисии.

БАБХ потвърди второ огнище на Африканска чума при домашните свине

От своя страна Регионалната дирекция по горите и Ловно-рибарското дружество ще трябва незабавно да информират официалния ветеринарен лекар за всички намерени умрели диви свине, както и за промяна по вътрешните органи, установена при първична обработка на отстреляните диви свине. Припомняме, че ловците са задължени да дават проба от отстреляните диви свине.

Мерките срещу африканската чума отново предмет на среща в областната управа

Що се касае до кметовете и кметските наместници, то те ще трябва да присъстват на общинските епизоотични комисии, както и да информират органите на МВР и Областната дирекция по безопасност на храните за нерегламентирано движение на свине и отглеждане на неидентифицирани такива в личните стопанства. В седем дневен срок кметовете на общините трябва да изпратят информация, включваща местност, площ и GPS координати на терените, подходящи за загробване на животните.

Порожанов: Искаме още пари за справяне с африканската чума по свинете

Не по-малко внимание се отделя и на осигуряването на постоянен ветеринарномедицински контрол за спазване мерките за биосигурност в свиневъдните обекти. От изключително значение е собствениците на подобен тип обекти незабавно да информират обслужващия и официалния ветеринарни лекари в случай на повишена смъртност при свинете.

Нови случаи на Африканска чума при диви свине в Силистра и Добрич

Същевременно подчертано беше, че само регистрираните стопани ще имат право на обезщетение в случай на евтаназиране. По време на заседанието беше представена и актуалната обстановка в Европейския съюз.

Министър Порожанов на среща с експерти и ветеринари заради болестите по животните

Най-голям брой огнища на болестта при домашни свине се наблюдава в Румъния, съответно 1 277, като засегнатите животни са 80 783, а констатираните случаи на заболяването при диви свине са 439.

Изрично от страна на заместник-областния управител Свилен Иванов беше подчертано, че благодарение на предприетите мерки до момента, както и на отличната координация между всички институции от региона на територията на областта, не е допуснато навлизане на заболяването.