/ Областна администрация-Русе
Областният управител на област Русе Галин Григоров, заедно с двамата си заместници Валентин Колев и Свилен Иванов проведоха среща във връзка с координацията на мерките за превенция и контрол на африканската чума по свинете.

Порожанов: Искаме още пари за справяне с африканската чума по свинете

В срещата взеха участие всички отговорни институции, имащи отношение по темата - Областна дирекция по безопасност на храните, Областен отдел „Контролна дейност - ДАИ“ Русе, Регионална инспекция по околната среда и водите, Регионална дирекция по горите, Областно пътно управление, ПЦ Русе към „БДЖ - Пътнически превози“ ЕООД. Областният управител отбеляза, че за всички е известен проблема и усилията, които се полагат до момента от всички институции за справяне с него, но че тези действия трябва да продължават активно и занапред.

Повод за срещата е писмо от БАБХ, което е следствие на среща на национално ниво и във връзка с информационните кампании за африканската чума по свинете. По време на срещата освен информационния й характер, а именно представянето и разпространението на рекламни брошури и плакати, изготвени от Агенцията по безопасност на храните се обсъдиха мерките за превенция и контрол за справяне с африканската чума.

Нови случаи на Африканска чума при диви свине в Силистра и Добрич

Основен момент в дискусията беше да се конкретизират начините, по които може да се разпространи инфекцията, предвид на това, че предстои активен туристически сезон. Обсъдиха се възможностите за идентифицирането на възлови участъци, както в града, така и по основните пътни артерии, през които преминава интензивен пътнико и човекопоток, на които да бъдат поставени специални контейнери за изхвърляне на хранителни отпадъци, с обозначителни за целта табели, както и да се засили честотата на почистването и извозването на събраните отпадъци.

Министър Порожанов на среща с експерти и ветеринари заради болестите по животните

Как да бъдат ангажирани и в какъв обхват отделните институции при осъществяване на конкретни мерки и контрол. Г-н Григоров подчерта, че във връзка с нерегламентираното изхвърляне на отпадъци по различни пътни участъци и прилежащите им части в областта, са проведени редица срещи и вече се предприемат мерки.

От срещата ще бъде изготвен протокол, на базата на който, от Министерството на земеделието, храните и горите ще бъдат изискани средства за осигуряването на контейнери, а от Агенция „Пътна инфраструктура“ да се увеличи честотата на почистванията по следните пътища: Русе - Силистра, Русе – Разград, гара Бяла - Плевен, Русе - Велико Търново и Русе - Варна.

Областният управител подчерта, че в оперативен порядък трябва да се изпълнят всички детайли и конкретни стъпки, обсъдени на настоящото събиране.