/ БГНЕС
Африканска чума
101131
Африканска чума
  • Африканска чума
Допълнителни средства за Българската агенция по безопасност на храните ще поиска от Министерския съвет земеделският министър Румен Порожанов. Те ще са необходими за справяне с африканската чума по свинете. Парите ще се използват за обеззаразяване и превантивни мерки срещу разпространението на заразата.
 
Нови случаи на Африканска чума при диви свине в Силистра и Добрич

Министърът беше категоричен, че темата е много сериозна не само за България, но и за целия континент. По думите му, е необходимо да се опишат и регистрират прасетата в т. нар. „заден двор“. Мярката е превантивна и ще помогне да бъдат идентифицирани домашните животни, ако възникне проблем в някое населено място.
 
Министър Порожанов на среща с експерти и ветеринари заради болестите по животните

Обезпокоителни факти за нарушаване на биологичното равновесие и разнообразие изнесе предеседателят на Националния ловно-рибарски съюз инж. Васил Василев. По думите му, както в световен мащаб, така и у нас осезаемо се усеща намаляване популацията на насекомите, което води до нарушения в хранителната верига и постепенно изчезване на видове.

"Това е пряката връзка между земеделските практики и загубата на биологично разнообразие", каза Василев.
 
Министър Порожанов и инж. Василев бяха в Пловдив, за да открият официално 25-то издание на Международното изложение „Природа, лов, риболов“.
 
Чуйте и от приложеното аудио.