Заседание на Областната епизоотична комисия
Заседание на Областната епизоотична комисия / Областна управа
9 умрели диви прасета са намерени при последните претърсвания в огнището на болестта  Африканска чума в Тервелско, съобщи шефът на ОДБХ – Добрич д-р Борислав Каменов. За анализ са изпратени проби от 8 прасета, а едното  било загробено веднага, защото е било разложено.

4 от пробите са с положителен резултат за болестта, а останалите 4 проби са отрицателни. Това стана ясно на днешното заседание на Областната епизоотична комисия. 

Прасетата в т.н. заден двор в община Тервел са 63 в 6 населени места, информира д-р Каменов. Той допълни, че хората ще бъдат предупредени писмено какви мерки ще бъдат предприети, ако заболеят домашните свине. Такива случаи още няма, няма заболели или мъртви прасета и в промишлените комплекси.

Нови случаи на Африканска чума при диви свине в Силистра и Добрич

Претърсвания са правени и от ловни дружинки в общините Г.Тошево, Шабла и Крушари, но не са открити мъртви диви прасета. „Продължаваме стриктно да следим за спазване на мерките за биосигурност, вземат се два пъти седмично проби от животни в домашните комплекси. Издават се пътни листи при превоз на месо от района. Ловните дружинки продължават да извършват претърсвания", каза д-р Каменов. 

Той съобщи още, че в Румъния за последните две седмици са открити нови 70 огнища на болестта.

Зам.-областният управител Живко Желязков апелира към общините да побързат с определяне на терените за загробване на свине от задния двор, които ще се използват, ако се установят смъртни случаи. Оказа се, че само две общини имат такива площадки – Генерал Тошево и община Добричка.

Д-р Каменов обясни, че дивите прасета се погребват на специални места в гората.