/ ThinkStock/Getty Images
Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) установи нови случаи на Африканска чума при диви свине в община Алфатар, област Силистра и в община Тервел, област Добрич.
 
Резултатите от взети проби от Националната референтна лаборатория в София потвърждава наличие на вируса при три животни. Това са поредните случаи на заболяването у нас за 2019 година, съобщиха от агенцията по храните.

Нови случаи на Африканска чума край Силистра
 
За периода от 31 август 2018 г. до 20 март 2019 г. са потвърдени едно огнище при домашни свине в стопанство тип „заден двор“ в област Варна и 27 положителни за Африканска чума диви свине в областите Силистра, Добрич и Варна.
 
Продължава извършването на клинични прегледи и лабораторен контрол на заболяването в засегнатите и високорискови области Силистра, Добрич и Варна от първия случай на Африканска чума по свинете през 2018 г. до момента.

Министър Порожанов на среща с експерти и ветеринари заради болестите по животните
 
Създадени са инфектирана и буферна зони, съгласно законодателството у нас и в Европа, не спират и дейностите по претърсване в инфектираните зони за откриване на болни животни или трупове на диви свине, уточняват от БАБХ.
 
Домашните свине от ограничителните зони (инфектирана и буферна) подлежат на завишен контрол преди движение, а именно чрез извършване на клинични прегледи и лабораторни изследвания. Позволява се движение на свине само между стопанства с високи мерки за биосигурност.

В Мездренско вземат предпазни мерки срещу чумата по свинете
 
Агенцията ще извършва постоянни клинични прегледи за Африканска чума при домашни свине и ще се вземат проби от всички умрели или показващи клинични признаци диви и домашни свине. В трите области се провеждат регулярни заседания на областните и общинските епизоотични комисии, допълват от агенцията.
 
БАБХ напомня, че прасетата в стопанства заден двор“ трябва да се отглеждат затворени и при засилена биосигурност и да нямат контакт с диви прасета. Неспазването на правилата за биосигурност при ловуване, както и ниската биосигурност при отглеждане на свине в домашни условия, са ключови за пренасяне на заразата от дивите към домашните свине.