/ БГНЕС
В Министерството на земеделието, храните и горите се състоя среща с Управителния съвет на Българския ветеринарен съюз и областните колегии, както и с представители на Българската агенция по безопасност на храните /БАБХ/, съобщиха от ведомството.

Срещата е заради извършени проверки в страната от екипи на министерството за изпълнението на Националната програма за профилактика, надзор, контрол и ликвидиране на болестите по животните и зоонозите, и идентификацията на едрите преживни животни и пчелините. Проверките бяха извършени в шест области на страната, избрани на случаен принцип. Те установиха несъответствия, свързани с идентификацията на животните.

Нови случаи на Африканска чума край Силистра

Министър Порожанов посочи, че е изключително важно да се предприемат адекватни и бързи мерки за привеждане на сектор "Животновъдство" в съответствие с нормите. Той подчерта, че всички животни трябва да бъдат регистрирани. Предвид епизоотичната обстановка в страната, министърът отбеляза, че трябва да се обърне сериозно внимание и на свинете в обектите, тип "заден двор".

Представителите на Българския ветеринарен съюз са изразили желание за съвместна работа с компетентните органи.

Спешно свикват Областната епизоотична комисия заради случай на африканска чума по дива свиня в Тервелско

По време на дискусията е взето решение до 29 март от съюза да се изпращат писмени предложения до БАБХ за предприемането на конкретни мерки за отстраняване на несъответствията.

След това ще бъде формирана работна група, която да обобщи предложенията и да набележи конкретни действия.

На срещата са присъствали още заместник-министърът на земеделието, храните и горите д-р Янко Иванов, изпълнителният директор на БАБХ д-р Дамян Илиев, експерти от МЗХГ и агенцията.