/ ThinkStock/Getty Images
Българската агенция по безопасност на храните /БАБХ/ потвърди второ огнище на Африканска чума при домашните свине. Заболяването е регистрирано в село Жернов, област Плевен, съобщиха от агенцията.
 
Сигнал за повишена заболеваемост в животновъден обект в с. Жернов е получен в БАБХ на 2 юли. В личното стопанство се отглеждат 14 свине, от които две са умрели. Незабавно е сформиран екип за проверка на място.
 
Пробите за вируса са потвърдени от Националната референтна лаборатория в Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт в София. Труповете на животните са загробени в близост до стопанството, а на мястото е извършена дезинфекция, допълват от БАБХ.

Първи случаи на африканска чума в Област Плевен - евтаназират свине в 4 села
 
Агенцията е предприела мерки за контрол и ликвидиране на заболяването съгласно правилата на европейското и националното законодателство, и Плана за спешни действия при контрол на АЧС.
 
Принудителното убиване по хуманен начин и обезвреждането на всички домашни свине ще започне утре, 4 юли, при спазване на изискванията на Наредба 22 за намаляване до минимум на страданията на животните.
 
Директорите на областните дирекции по безопасност на храните в Плевен, Видин, Монтана, Враца, Велико Търново, Русе, Шумен, Разград, Силистра, Добрич, Варна и Бургас ще свикат заседания на областните и общинските епизоотични комисии, включително с представители на индустрията и ловните съюзи, за предприемане на спешни мерки за предотвратяване на възникването на заболяването, съобщават още от БАБХ.