свине
свине / ThinkStock/Getty Images
В рамките на епизоотичното проучване, което се провежда от вчера във връзка с огнището в село Жернов, област Плевен, Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) констатира днес ново огнище в животновъден обект тип лично стопанство, в село Новачене, в същата област. Това съобщиха от Агенцията.
 
Взетите проби от прасетата са потвърдени като положителни за вируса на Африканска чума по свинете (АЧС) от Националната референтна лаборатория в Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт в София.

БАБХ: Африканската чума заплашва свиневъдния бизнес в България
 
БАБХ предприема необходимите мерки за контрол и ликвидиране на заболяването съгласно правилата на европейското и националното законодателство, и Плана за спешни действия при контрол на АЧС. Принудителното умъртвяване по хуманен начин и обезвреждането на всички домашни свине ще започне утре, 6 юли, при спазване на изискванията на Наредба 22 за намаляване до минимум страданията на животните по време на клане или умъртвяване.
 
Създадени са зони на рестрикция (3 км предпазна и 10 км надзорна зони), в които са наложени мерки за контрол и ликвидиране на АЧС.

БАБХ потвърди второ огнище на Африканска чума при домашните свине
 
БАБХ предупреждава, че се забранява влизането и излизането на хора и автомобили без разрешение на БАБХ в района на обектите по време на изпълнение на мерките, разпоредени със заповед на изпълнителния директор на Агенцията, с изключение на служители на МВР, медицински лица, в това число и Спешна медицинска помощ, представители на централната и местната власт и областната администрация и лица, имащи адресна регистрация в съответното населено място.
 
Актуална информация за местата с потвърдени случаи на Африканска чума по свинете в страната и движението на заболяването може да бъде намерена в интерактивната карта, публикувана на сайта на БАБХ.
БТА