/ ThinkStock/Getty Images

Заради нов случай на Африканска чума в Добричко, се засилват мерките в региона срещу болестта. Положителна се оказа пробата от диво прасе, блъснато от автомобил на 9 юли край Дуранкулак, за която Дарик съобщи. Това наложи събиране на Областната епизоотична комисия по спешност тази сутрин.
 
Дезинфекцират созополското село Зидарово срещу Африканска чума

Според зам.-областният управител Живко Желязков, най-важното е всички ведомства и служби - МВР, ОДБХ, Агенция Митници и Пътното управление, Горските и ловците, да си вършат работата за превенция на разпространението на болестта.  Местната власт трябва спешно да запознае хората с опасността от африканската чума за животните в задните дворове, тъй като там най-често са пораженията. Според указанията на властимащите, ще се търси начин да се намалят отглежданите в личните стопанства прасета, особено тези в близост до промишлени свиневъдни комплекси. Бе подчертано, че много животни в задните дворове се гледат незаконно и не се следят от ветеринари и бе припомнено, че те трябва да са само за угояване според закона.
 
Директорът на дирекцията по безопасност на храните д-р Борислав Каменов съобщи, че се вземат мерки за превенция на навлизането на заболяването от съседна Румъния. На всички три контролно-пропускателни пункта в Добричко-Кардам, Дуранкулак и Северняк, се подменя на 3 дни дезинфенктанта за автомобилите. Назначени са по двама души на пункт на граждански договори, за да следят тази дейност и да зареждат ваните. Проблем с хората има само в Северняк, където се търсят двама местни да работят. Митничарите ще проверяват багажа на влизащите в страната и ще изземат хранителни продукти.
 
Правителството отпуска 3,7 млн. лева за борба с африканската чума

Общините трябва да определят места за загробване на мъртви животни. Директорът на Регионална здравна инспекция уточни, че те не може да са в санитарно-охранителните зони на водоснабдителните източници, какъвто случай имало в Балчик. Освен това общините трябва да се справят и с големите количества отпадъци, оставяни след туристите край пътища, на паркинги и места за отдих, и да уточнят къде ще се депонира събрания боклук. Кметът на Шабла Мариян Жечев посочи, че има едно сметище в общината, след което всички отпадъци заедно заминават за Претоварна станция Балчик и Депото в Стожер. Няма как да отделяме отпадъка, каза той.
 
Според него, хората по селата не вярват в опасността от африканската чума и не искат да изколят животните, които са свикнали да си гледат в задните дворове. Той смята, че не е достатъчно кметовете да им занесат листовки с информация, и трябва държавата да намери начин да стимулира хората да дезинфекцират дворовете си и да спазват санитарни мерки, но като им отпусне безплатни препарати. Директорът на ОДБХ заяви, че към момента няма средства за такива дейности по населените места.

Организират срещи с ловци заради новите случаи на африканска чума по свинете

От Областна дирекция „Земеделие“ обещаха да отпуснат на всички кметове автомобили, с които да направят обходи по места, за да преброят прасетата в задните дворове и да информират населението за опасностите от отглеждането им.  Сериозно е и положението в град Добрич, където се гледат прасета в кв. "Рилци" в местността Лозята и други места в покрайнините. Зам.-областният управител допълни, че министърът на земеделието и храните Десислава Танева е потърсила съдействие в европейските структури за предотвратяване на разпространението на африканската чума у нас.