/ Дарик Добрич
Областната дирекция по безопасност на храните - ОДБХ е изпратила проба за изследване от диво прасе, убито при катастрофа край Дуранкулак. Това съобщи директорът Борислав Каменов на заседание на Областния консултативния съвет по животновъдство в Добрич. Катастрофата е станала вчера. Животното било блъснато от автомобил с варненска регистрация, влязъл в България от Румъния. Шофьорът не усетил сблъсъка и влачил прасето 200 метра. Резултат от пробата се очаква утре.

Правителството отпуска 3,7 млн. лева за борба с африканската чума

Досега няма положителни проби за африканска чума по свинете в Добричко от последните случаи в Тервелско преди около 4 месеца, каза Каменов. Той обаче апелира всички стопани да се отнасят много сериозно към заболяването, защото размерите, които е взела епидемията в Румъния са апокалиптични. Всеки ден се намират нови огнища, като има заболели и диви, и питомни свине.
 
Нови шест огнища на Африканска чума при свинете в Плевенско

Каменов е контролирал санитарните мерки на граничния пункт в Дуранкулак в неделя и е установил, че в събота оттам в посока България са преминали 2 300 автомобила. Той призова и Областна администрация да спомогне поддържането на контрола по границата, защото служителите на Дирекцията по храните не са достатъчно.
 
Предложение: По 50 лева за отстреляна свиня, заразена с африканска чума

Нови случаи на африканска чума бяха открити по питомни прасета в задни дворове в Плевенско наскоро. Никой не е застрахован, въпреки мерките, които се вземат, каза Каменов и изрази надежда да не стигне болестта до големи ферми, като изнесе данни, че само в село Козлодуйци в Добричко в момента се отглеждат 70 000 животни.
 
Стопаните трябва да имат предвид, че дори да заколят прасетата си и да замразят месото, вирусът на африканската чума издържа една година.