/ Getty images

В рамките на активния надзор на Българската агенция по безопасност на храните в област Плевен, наличието на Африканска чума по свинете беше потвърдено и в лично стопанство в село Дъбован, Община Гулянци, област Плевен.

Евтаназират всички домашни прасета и в Мизия

БАБХ потвърди и огнище на Африканска чума при домашни свине в нерегистрирано лично стопанство, в което се отглеждат 4 свине, в град Мизия, община Мизия, област Враца. Сигналът за повишена заболеваемост е постъпил в Областната дирекция по безопасност на храните-Враца от регистриран ветеринарен лекар.

Отново Африканска чума в Добричко, вземат нови мерки срещу болестта

Взетите проби от свинете са потвърдени на 15-ти юли 2019 г. като положителни за вируса на Африканска чума по свинете (АЧС). Това е първият случай на домашни свине с положителни проби в област Враца.

Правителството отпуска 3,7 млн. лева за борба с африканската чума

Създадени са зони на рестрикция (3 км предпазна и 10 км надзорна зони), в които са наложени мерки за контрол и ликвидиране на АЧС. Предстои принудителното умъртвяване по хуманен начин и обезвреждането на всички домашни свине в 3 км предпазна зона при спазване на изискванията на Наредба № 22 за намаляване до минимум страданията на животните по време на клане или умъртвяване.

Организират срещи с ловци заради новите случаи на африканска чума по свинете

Стартира засилен клиничен и лабораторен надзор в създадените зони на ограничение. Клинични прегледи и лабораторен надзор ще бъдат извършени в населените места, попадащи в 10-километровата надзорна зона.

Потвърдиха нови случаи на Африканска чума в област Плевен

Потвърден е и нов случай при дива свиня, в землището на село Дуранкулак, община Шабла, област Добрич. Пробата е взета от намерена умряла, вследствие на пътнотранспортно произшествие, дива свиня.

Всички проби са изследвани в Националната референтна лаборатория към Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт в София.

Мерки за недопускане на Африканска чума по свинете са в сила в Плевенска област

БАБХ отново напомня, че е от съществено значение стопаните да спазват правилата за превенция на заболяването. Всички случаи на болни и умрели свине трябва да бъдат докладвани незабавно.

Нови шест огнища на Африканска чума при свинете в Плевенско

АЧС е заболяване с потенциал на бързо разпространение, вирусът е изключително устойчив в околната среда, като фактор за разпространението му, освен заразени свине, са и замърсени свинско месо и продукти, транспортни средства, оборудване и други.