/ Thinkstockphotos
Мерки за недопускане на заболяването Африканска чума по свинете са изпратени до всички общини от Плевенска област със заповед на областния управител.

Правителството отпуска 3,7 млн. лева за борба с африканската чума

Основната цел е информиране на населението за особеностите на вируса с оглед актуалната епизоотична обстановка в страната.

В промишлените обекти за отглеждане на свине се завишават мерките за контрол на пропускателния режим, на дезинфекция и проверка на здравословното състояние на животните.

Нови шест огнища на Африканска чума при свинете в Плевенско

При отглеждането на свине в домашни условия стопаните трябва да не позволяват излизането на животните извън дворовете, да следят за промени в здравословното им състояние и да съхраняват фуража в затворени помещения, за да не се допусне замърсяването му.

Първи случаи на африканска чума в Област Плевен - евтаназират свине в 4 села

Важно е да се знае, че термичната обработка унищожава вируса. Ако при клане на животни за лична консумация стопаните забележат нетипично за свинете поведение или състояние, трябва незабавно да уведомят ветеринарен лекар и да преустановят обработката на трупа.

28 са евтаназираните прасета в Никополско във връзка с африканската чума по свинете

При извършването на лов на диви свине от всички отстреляни животни е задължително да се вземат проби, като до излизане на резултатите труповете да се съхраняват при хладилни условия. При намиране на трупове на умрели животни трябва да се уведоми общинският ветеринарен лекар или да се подаде сигнал в ОДБХ-Плевен.

Организират срещи с ловци заради новите случаи на африканска чума по свинете

Във всяко населено място ще бъде разлепена информация с име и телефон за връзка с ветеринарен лекар. полицията и ОДБХ-Плевен, ще извършват контрол на територията на Плевенска област за недопускане на нерегламентирано придвижване/ транспортиране на свине.