/ ThinkStock/Getty Images
Регистрирани са 7 случая на нелегално изнасяне на месо без документи от инфектираните зони
В рамките на активно претърсване за болни и умрели диви свине в област Плевен, бе открит труп на умряло диво прасе в землището на село Деков, Община Белене, област Плевен, съобщиха от Българска агенция по безопасност за храните (БАБХ).

Мерки за недопускане на Африканска чума по свинете са в сила в Плевенска област

Пробите са потвърдени като положителни за Африканска чума по свинете (АЧС) от Националната референтна лаборатория в Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт в София (НДНИВМИ).

Правителството отпуска 3,7 млн. лева за борба с африканската чума

Това е първия случай на положително диво прасе в областта. На границата между Община Белене, област Плевен и Община Свищов, област Велико Търново е намерен захвърлен труп на умряла домашна свиня.

Взетите проби са изследвани и са положителни за вируса на АЧС. Касае се за необявена заболеваемост на свине и нерегламентирано изхвърлен труп.

Нови шест огнища на Африканска чума при свинете в Плевенско

Изхвърлянето на всякакви отпадъци, карантии и оставяне на трупове води до замърсяване на околната среда и местообитанията на дивата свиня, разпространение и предаване на вируса от домашни към диви свине.

Първи случаи на африканска чума в Област Плевен - евтаназират свине в 4 села

В рамките на засилените проверки с органите на реда в област Плевен, до вчера - 10 юли, са регистрирани 7 случая на нелегално изнасяне на месо без документи от инфектираните зони. Открито е над 170 кг месо, което е конфискувано и унищожено.

28 са евтаназираните прасета в Никополско във връзка с африканската чума по свинете

АЧС е заболяване с потенциал на бързо разпространение, вирусът е изключително устойчив в околната среда и замърсени продукти. От съществено значение е стопаните да спазват правилата за превенция на заболяването.

Организират срещи с ловци заради новите случаи на африканска чума по свинете

Всички случаи на болни и умрели свине трябва да бъдат докладвани. Отпадъци от свинско месо и продукти, както и опаковки от тях, не трябва да се изхвърлят на нерегламентирани места и в природата.

Части от трупове, включително трупове на отстреляни диви свине не трябва да бъдат оставяни в природата, а да се загробват и местата да се дезинфекцират.