/ Дарик Враца
Обявена е 3 километрова зона, в която ще бъдат умъртвени всички свине
"От днес започва евтаназиране на прасета в 3 км зона около град Мизия, където в понеделник бе открито огнище на Африканска чума по свинете", съобщи директорът на регионалната дирекция на БАБХ Враца д-р Милчо Костурков.

Отново Африканска чума в Добричко, вземат нови мерки срещу болестта

Три километровата зона обхваща освен Мизия и селата Сараево, Гложене и Хърлец. Още снощи са евтаназирани и загробени 4-те прасета, при които е установена болестта.  

Дезинфекцират созополското село Зидарово срещу Африканска чума

Вече са изградени и действат КПП-та на вход-изходите на Мизия, където преминаващите автомобили се обработват съгласно предписанията. Извършва се механично почистване и многократно дезинфекциране на помещение за свине, оборудването, транспортните средства, дворовете  и улиците около животински обекти.

Правителството отпуска 3,7 млн. лева за борба с африканската чума

На извънредно заседание на Областната епизоотична комисия Враца днес бе решено да започне взимането на кръвни проби от свине в 10 километрова зона около Мизия, в която влизат селата Войводово, Крушовица, Софрониево, Оряхово, Селановци и Бутан.

Организират срещи с ловци заради новите случаи на африканска чума по свинете

Според д-р Костурков, вирусът е пренесен най-вероятно чрез човешка намеса - случайно или не. Африканската чума е изключително заразно заболяване, хваща само диви и питомни прасета.

Изпратиха за анализ проба от диво прасе, убито край Дуранкулак

"Самият вирус е много устойчив в околната среда и в продукти от свинско месо, необработени термично. В прясно месо вирусът се запазва 105 дни, в изсушено месо - 300 дни, в замразено месо - 1000 дни, в охладено месо - 110 дни, в кожа, мазнина и сланина - 300 дни", обясни д-р Илиян Костов, зам.-директор на Центъра за оценка на риска по хранителната верига, към МЗХГ.

Областната епизоотична комисия във Враца заседава извънредно

„Стопаните да си дадат ясна сметка, че дори и да заколят прасето, добитото месо остава заразно. Вирусът се предава най-често от болни свине или такива в контакт с болни животни, а и чрез хора, били в контакт с болни животни, замърсено оборудване, превозни средства, инструменти, дрехи и хранителни продукти“, обясни още д-р Костов.