/ Thinkstockphotos
Потвърдиха две нови огнища на Африканска чума при домашни свине в област Русе в лично стопанство, в което се отглеждат 5 нерегистрирани свине - село Ценово, Община Ценово, както и в регистрирана фамилна ферма тип А, в която се отглеждат общо 19 прасета, в село Пет кладенци, Община Бяла, съобщиха от БАБХ.

Установиха ново огнище на Африканска чума по свинете в област Плевен

Взетите проби от свинете са потвърдени като положителни за вируса на Африканска чума по свинете (АЧС). До този момент в област Русе не беше констатирано заболяването АЧС при домашни или диви свине.

Евтаназират всички домашни прасета и в Мизия

Отново в област Плевен бе потвърдена АЧС в лично стопанство в село Българене, община Левски, след получен сигнал за съмнение за болестта. Създадени са зони на рестрикция (3 км предпазна и 10 км надзорна зони), в които са наложени мерки за контрол и ликвидиране на АЧС.

Отново Африканска чума в Добричко, вземат нови мерки срещу болестта

Предстои принудителното умъртвяване по хуманен начин и обезвреждането на домашни свине в 3 км предпазна зона при спазване на изискванията на Наредба № 22 за намаляване до минимум страданията на животните по време на клане или умъртвяване.

Правителството отпуска 3,7 млн. лева за борба с африканската чума

Аналогично на вече предприетите мерки при предходните констатирани огнища, в създадените зони на ограничение в засегнатите области се провежда засилен клиничен и лабораторен надзор.

Потвърдиха нови случаи на Африканска чума в област Плевен

БАБХ отново напомня, че е от съществено значение стопаните да спазват правилата за превенция на заболяването. Всички случаи на болни и умрели свине трябва да бъдат докладвани незабавно.

Първи случаи на африканска чума в Област Плевен - евтаназират свине в 4 села

АЧС е заболяване с потенциал на бързо разпространение, вирусът е изключително устойчив в околната среда, като фактор за разпространението му, освен заразени свине, са и замърсени свинско месо и продукти, транспортни средства, оборудване и други.