/ Областна администрация-Стара Загора
В България огнищата на болестта Африканска чума по свинете са вече 12, като 2 от тях - в Плевен и Враца, са регистрирани днес. Това стана ясно на заседание на областната епизоотична комисия. Всички огнища, установени досега у нас, са в лични стопанства, голяма част от които не са регистрирани съгласно изискванията на закона.
 
Установиха ново огнище на Африканска чума по свинете в област Плевен

Чумата по свинете е силно опасно заразно заболяване с висока смъртност по животните – диви и домашни. Вирусът е силно устойчив в околната среда и в продукти от свинско месо, които не са преработени.

Няма разработена ваксина и няма ефективно лечение срещу заболяването. Единственият начин за борба с него, прилаган в 23 държави на 3 континента, е хуманното умъртвяване на всички заразени контактни свине.


Евтаназират всички домашни прасета и в Мизия

Хората и другите видове животни не боледуват от Африканска чума. Вирусът се предава лесно най-вече чрез хората - от продукти от месо, добито от болни свине, заразена храна, дрехи, контакт с болни свине.
 
Ситуацията е тревожна. Болестта продължава да се разпространява и не е изключено да достигне и до нашата област. Ние не можем да спрем това, но трябва да се вземат спешни мерки, за да ограничим до минимум последствията“,  призова областният управител Гергана Микова.
 
Отново Африканска чума в Добричко, вземат нови мерки срещу болестта

"Най-важната задача са срещите и разговорите с кметове на населени места. Криенето на малки лични стопанства с по няколко прасета, с цел да не се конфронтират кметовете с жителите на селото, е опасна практика. Това е бомба със закъснител, която рано или късно ще гръмне, предвид ситуацията с болестта в Европа и в България", каза д-р Боян Папазов, началник на отдел "Здравеопазване на животните" в Областна дирекция по безопасност на храните-Стара Загора.

Той подчерта, че работата на терен и предоставянето на обективна информация на хората са много важни, защото това е единственият начин да се спрат спекулациите. „Стопаните трябва да бъдат подготвени, за да не се стига до конфликти, ако болестта дойде и при нас“,  обясни д-р Папазов.
 
Правителството отпуска 3,7 млн. лева за борба с африканската чума

"С цел ограничаване на разпространението на болестта, на местата, на които спират да почиват преминаващите през Прохода на Републиката, прохода Шипка и по двете магистрали пътници, ОПУ ще осигури по-често почистване на контейнерите и другите сметосъбиращи съдове", съобщи началникът на Областно пътно управление Илия Златев. Обсъдена беше възможността да бъде извършена дезинфекция на тези места с разтвори, които унищожават вируса на опасната болест.
 
На 24 юли предстои разширена среща в Областна администрация, на която отново ще бъдат обсъдени мерки за ограничаване на разпространението на Африканската чума по свинете.

Потвърдиха нови случаи на Африканска чума в област Плевен

На нея освен представителите на Епизоотичната комисия ще присъстват и председатели на Общински съвети на общините от областта, кметове на населени места, началници на полицейски участъци, собственици на големи свинеферми.