/ ThinkStock/Getty Images
Държавата засилва контрола заради африканската чума
102002
Държавата засилва контрола заради африканската чума
  • Държавата засилва контрола заради африканската чума
Заради разпространението на африканската чума по свинете държавата засилва контрола в 20-километровите зони около огнищата на заразата у нас.
 
МВР ще проверява всеки влизащ или излизащ в такава зона автомобил, като има забрана за превозване на месо, месни продукти и живи животни. По-строг контрол ще има и на гранично-пропускателните пунктове, а на пристанищата, гарите и летищата ще бъдат сложени допълнителни кошчета за отпадъци и ще се следи за дезинфекцирането на помещенията и пространствата, обясни земеделският министър Десислава Танева.

Мобилизират армията, полицията и жандармерията в борбата с африканската чума
 
„Увеличаваме финансовото стимулиране за отстрел на дива свиня на 150 лв. в 20-километровите зони около огнищата. Контролът по отношение на движението от и в тези 20-километрови зони, с помощта на колегите от другите две министерства, става изключително засилен и на всяка кола”, каза Танева.

12 са вече огнищата на Африканска чума
 
Свиневъди определиха положението като военно, но призоваха да не бъдат ограничавани в продажбата на прасета, когато свинефермите им са в близост до огнищата:
 
„Да, това е много добре, че вече се намесва полиция, пожарна и войска. Положението е извънредно, дори военно. Тук трябва да се завардят пътищата и хората за разберат, че не може по този начин безнаказано да се пренася и разнася вирусът отвсякъде затова, че той трябва да спаси едно прасе, което струва 200 или 300 лева.”

Видеоклип е част от информационната кампания срещу Африканската чума по свинете (ВИДЕО)
 
Междувременно от земеделското министерство излъчиха клип за информиране за опасността от африканската чума по свинете. Властите припомнят, че човешкият фактор е основен за бързото разпространение на заболяването. То се предава и чрез дрехи и обувки на хора, които са били в контакт със заразени свине, чрез свинско месо, както и оборудване и фуражи.

Повече по темата чуйте в прикачения звуков файл.