Десислава Танева
Десислава Танева / БГНЕС
Десислава Танева за борбата с африканската чума
101997
Десислава Танева за борбата с африканската чума
  • Десислава Танева за борбата с африканската чума
Армия, полиция и жандармерия се включват в борбата с африканската чума по свинете, стана ясно след среща между министъра на земеделието, храните и горите Десислава Танева, ръководството на Българската агенция по безопасност на храните, и заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов.

Заради разпространението на африканската чума по свинете държавата засилва контрола в 20-километровите зони около огнищата на заразата у нас. МВР ще проверява всеки влизащ или излизащ в такава зона автомобил, като има забрана за превозване на месо, месни продукти и живи животни. По-строг контрол ще има и на гранично-пропускателните пунктове, а на пристанищата, гарите и летищата ще бъдат сложени допълнителни кошчета за отпадъци и ще се следи за дезинфекцирането на помещенията и пространствата. Мерките се предприемат след заседание на националната епизоотична комисия и бяха обявени от министъра на земеделието Десислава Танева. .

Две нови огнища – във Врачанско и в Търговище вече са пламнали, съобщи земеделският министър. Към момента в страната има 15 огнища на заразени свине в лични стопанства, и 15 случая на диви свине. Взето е решение да се дават по 150 лв. на ловни дружинки за отстрел на диви свине в 20-километровата карантинна зона край огнищата.

Дадоха указания на ловците за намаляване броя на дивите свине

Засилва се контролът на всяка преминаваща кола в карантинната зона. Предстои Министерството на околната среда и водите да оповести мерки за борба с чумата в националните паркове.

12 са вече огнищата на Африканска чума

Засилва се контролът по пристанищата, летищата и гарите. Всички съдове за смет ще бъдат старателно дезинфекцирани. МВР ще проверява със засилен контрол преминаващите автомобили по граничните пунктове. В карантинната зона ще се проверява и всяка кола, която пренася местни продукти и живи животни.
 
БГНЕС