/ iStock/Getty Images
Министърът на земеделиeто Десислава Танева призна в ефира на БНТ, че е проявена небрежност по време на акцията срещу африканската чума по свинете.

Остава в сила и бедственото положение, като новото огнище на заболяването е в Монтана. По-късно днес Танева участва и в дискусия на тема "Новата обща селскостопанска политика 2021 – 2027г. " заедно с представители от бранша.

Потвърдиха нови огнища на Африканска чума в областите Плевен и Велико Търново

"Заболяването е изключително опасно икономически, то не е заразно за хората, за да не всяваме излишно паника. Как ще ни помогнат ловните дружинки? Те трябва да ни разберат като проблем. Там вече в ситуацията, в която сме на регистрирани огнища, от първостепенно значение е претърсването в тези инфектирани зони на трупове на дива свиня. Това претърсване трябва да стане от хората, които най-добре познават терена. Това са местните ловни дружинки и горските служители", каза Танева.

Цената на свинското ще скочи драстично заради африканската чума
 
Относно мерките, които предприема държавата по въпроса с африканската чума министър Танева заяви, че "всяко неразбиране на този проблем или не неразбиране, а напротив - разбиране и използване на ситуацията за политически цели е държавно безотговорно в най-голяма степен. Става въпрос, че един конкурентно способен сектор като индустриалното свиневъдство, които задоволява близо 50% от местното потребление на свинско месо е поставено на риск за това, че всеки по веригата казва: това не засяга мен, трябва да отчета изпълнението на мерките, моята домашна свиня не може да е проблем".
 
Ще се търси вариант за обезщетение на свинекомплексите. Свинете, които не са регистрирани по европейски регламент, няма да подлежат на компенасация.