/ iStock/Getty Images
Вируса на африканска чума е установен в още една индустриална свинеферма в село Бръшлен, Русенско.

Ще бъде ли овладяна африканската чума в Русенско?

Вчера вечерта са излезли резултатите от пробите, и там по примера на свинекомплекса в с. Николово предстои умъртвяване на всички животни. Това обяви Александра Митева, началник отдел „Здравеопазване на животни” в БАБХ, и добави, че към днешна дата огнищата в страната са 19.

Тя обясни, че животните в свинекомплекса ще бъдат загробени на място, определено от експерти. Същата е процедурата и във фермата в с. Николово, където вече са умъртвени към 1450 прасета. Над 400 домашни свине са хуманно умъртвени в личните стопанства, намиращи се в 3 километровите зони около огнищата.

“Големият проблем идва от личните стопанства и нерегистрираните свине. Те са най-големият риск за разпространение на Африканската чума на територията ни“, обясни Митева и добави, че в с. Морава, Велико Търново е бил изхвърлен труп на умряла свиня.

iStock/Getty Images

Митева припомни, че са предприети мерки за сигурност и се следи движението на домашни свине и продукти от тях, особено в личните багажи на хората. Тя обясни, че вирусът на болестта лесно се пренася. Началникът подчерта, че вирусът е опасен само за свинете, но не и за хората, които консумират свинско.

„В Бръшлен вече сме проследили за последните 35 дни движението на свине по пътни листове. Знаем на коя дата са заклани и в коя кланица са отишли. Вчера стартирахме проверки на всички 6 кланици, които се намират на територията на района“, заяви Любомир Кулински, който е директор на Дирекция „Контрол на храните“ в БАБХ.

Той подчерта, че другият опасен фактор са кухненските отпадъци, с които не трябва да се хранят животни, тъй като чрез тях се разпространява на вируса по дивите свине, а от там и по отглежданите прасета в „заден двор“ и свинекомплекси.

Кулински отрече да има закъснели мерки и увери, че вчера резултатът за Бръшлен е излязъл след 17:30 ч. и заповедта е била пусната в 18 ч. Той уточни, че те започват да действат, след като резултатът се потвърди и от Националната референтна лаборатория.

За ситуацията в Плевен, където по-рано днес беше обявено бедствено положение, Митева обясни, че там проблемът е в резултат на отглеждането на прасета в „задни дворове“ и до момента са избити около 300 животни.

„Там има връзка между огнищата и човешкият фактор е изиграл огромна роля в разпространението на заразата. Там ситуацията се контролира с другите компетентни органи с цел да предотвратим незаконното придвижване на свине или продукти от тях“, заяви тя.

iStock/Getty Images

Вече е потърсена помощ от ЕК и искат от комисията да им възстанови 75% от направените разходи като при изключителни условия може да поиска и 100%, добави Митева.

Очаква се да излязат резултатите и за Сливо поле, където се намират две от най-големите свинекомплекси с 30 000 и 40 000 свине.

По отношение на фуражите стана ясно, че в рамките на законния му път не може да бъде внесена заразата. Митева не отрече варианта вирусът да е пренесен с незаконен внос на фураж.

Митева уточни, че е изработена карта с регионализацията на страната в предвид огнищата. „Почти цяла Северна България включително и Бургас е в тази регионализация. Там се изпълнява регулярен и стриктен лабораторен и клиничен надзор. Всяко движение на свине е под специален надзор“, поясни тя.
БГНЕС