Поредно заседание на Областната епизоотична комисия в Добрич
Поредно заседание на Областната епизоотична комисия в Добрич / Дарик Добрич
Проверяват сигнал за 30 прасета, отглеждани в района на летището в Добрич
Екипи на ОДБХ-Добрич започват проверки за изпълнение на мерките за неразпространение на Aфриканската чума по свинете в областта. Проверките ще стартират от  района на бившето Летище в Добрич, за където е получен сигнал, че се отглеждат около 30 прасета.

Удължават бедственото положение в област Добрич заради чумата по свинете

Ще бъдат направени предписания на собствениците на животните да ги умъртвят до 48 часа, а ако не бъдат изпълнени, прасетата ще бъдат убити и загробени.  Това стана ясно от думите на директора на ОДБХ-Добрич д-р Борислав Каменов по време на днешното заседание на Областната епизоотична комисия.

Вече са определени терените в област Добрич, в които ще бъдат загробвани убитите животни. Със съдействието на Областна служба Земеделие са нанесени и джи пи ес координатите. Проверяват се кланиците дали  използват дезинфекционни килимчета, каза още д-р Каменов.

До 5 август стопаните от област Добрич трябва да изколят домашните си прасета

В Сенокос  е установено, че използват килимче, което не е било намокрено с дезинфектант, заради откраднат маркуч. В с.Дропла ще бъде съставен акт на собственика на кланицата, заради липса на килимче. В село  Росеново ще бъде направена дезинфекционна установка по пътя на отбивката към кланицата.  

През нощта в петък миналата седмица лек автомобил „ Мерцедес”, пътуващ  между селата Дуранкулак и Ваклино е ударил диво прасе, информира още д-р Каменов.  Животното е прибрано и загробено, а проби от него са взети и ще бъдат изпратени в централната референтна лаборатория в София.  

Обявиха бедствено положение в област Добрич заради африканската чума по свинете

Ще бъде организирано отново и претърсване в района на ловно стопанство Зеленка, където миналата година бе установено едно от огнищата на африканска чума по свинете в област Добрич. В момента в района има две нови пробойни на оградата, които обаче не са от прасета, а от язовци, подчерта  директорът на ОДБХ в Добрич.

На притесненията на някои от кметовете, че са възможни опити за разфасоване на вече убити и загробени животни, д-р Каменов отговори, че месото е категорично негодно за консумация, защото труповете се обливат с дезинфектант и хидратна вар, което прави невъзможно използването му.