/ Thinkstockphotos
Бедственото положение в област Добрич във връзка с усложнената епизоотична обстановка в страната вследствие заболяването от Африканска чума по свинете, се удължава с 30 дни.

До 5 август стопаните от област Добрич трябва да изколят домашните си прасета

Това реши на днешното си заседание Щабът за изпълнение на областния план за защита при бедствия. Решението на Щаба е съгласувано с министъра на вътрешните работи Младен Маринов, съгласно Закона за защита при бедствия.

Обявиха бедствено положение в област Добрич заради африканската чума по свинете

В тази връзка областния управител на Добрич Красимир Кирилов издаде заповед, с която по надлежния ред са уведомени общините на територията на областта и всички институции, имащи отношение към проблема.

В рамките на заседанието днес са били обсъдени и одобрени и мерките, които влизат след изтичането на гратисния период на стопаните, отглеждащи прасета в т. нар. „заден двор“. Ще бъде съставен график и екипи започват проверки в населените места на територията на цялата област Добрич.

Обявиха бедствено положение и в Oбласт Силистра заради Африканската чума

На стопани, които не са заклали животните си, ще им бъде налагана санкция, съгласно Закона за ветеринарномедицинската дейност и ще се пристъпи към умъртвяване и загробване на установените прасета.

По последни данни, предоставени от Областната дирекция земеделие и по данни на кметовете на населени места, на територията на област Добрич в задни дворове има 1046 прасета.

Удължава се бедственото положение в област Русе, нова ферма е засегната от Африканска чума

Според директора на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Борислав Каменов, половината от прасетата в задните дворове вече са умъртвени. Апелът на ветеринарните лекари към стопаните е да заравят отпадъците от животните.