Обявиха бедствено положение в област Добрич заради  африканската чума по свинете
Обявиха бедствено положение в област Добрич заради африканската чума по свинете / Областна администрация Добрич
Бедствено положение е обявено на територията на област Добрич, стана ясно след заседание на Щаба за изпълнение на областния план за защита при бедствия. Поводът е усложнената епизоотична обстановка в Североизточна България – установените случаи на африканска чума по свинете /АЧС/ в индустриални обекти, както и множеството случаи на болестта в Румъния. Бедственото положение в област Добрич е обявено със заповед на областния управител Красимир Кирилов за срок от 7 дни. В заседанието са участвали директорът на ОДБХ Добрич д-р Борислав Каменов и  д-р Румен Караманов – управител на свинекомплекс в с. Козлодуйци.
 
В заповедта за обявяване на бедственото положение са разписани и мерки, които се налагат с цел неразпространение на болестта на територията на област Добрич. В срок до 05 август 2019 г. всички стопани, отглеждащи прасета в т. нар. „заден двор“ имат гратисен период, в който могат да умъртвят животните и да приберат месото за лична консумация. В същия срок кметовете и кметските наместници на населени места трябва да посочат площадки в рамките на землищата на населените места, на които ще могат да бъдат загробвани животни. Комисии от експерти със съдействието на служители на ОД МВР започват проверки за спазване на разпоредените мерки. За същия период се забранява свободното събиране на трюфели, билки и горски плодове. За неспазването на разпорежданията ще следят служителите на държавните и ловни горски стопанства, като глобите достигат до 500 лв.

След изтичане на гратисния период се преминава към санкциониране на нарушителите, като глобите за стопаните, отглеждащи прасета, са в размер от 150 до 1000 лв. Животно, открито в заден двор, ще бъде умъртвено от ОДБХ и загробено без право за консумация, изрично се подчертава в заповедта на областния управител. По време на гратисния период служителите на реда ще налагат санкции за нерегламентиран превоз на животни по пътната мрежа на територията на цялата област.

Областният управите на Добрич Красимир Кирилов отправя призив към жителите на областта за отговорно отношение и своевременна реакция във връзка с усложнената епизоотична обстановка и предприемане на действия с цел недопускане на разпространение на заболяването и опазването на част от икономиката на региона.