Хасково, Областна епизоотична комисия
Хасково, Областна епизоотична комисия / Областна администрация, Хасково
Три подписки срещу превантивните мерки за ограничаване на Африканската чума по свинете са внесли до областния управител на Хасково жители на селата Стамболийски, Гарваново и Горски извор. „Ще предам тези подписки на Областната дирекция за безопасност на храните, защото те са водещият орган в сегашната ситуация. Нека отидат при хората на място, да разговарят с тях, да проверят конкретно какви са опасенията на стопаните и да разяснят целта на мярката, която ни е разпоредена“, заяви Станислав Дечев по време на днешното заседание на Областната епизоотична комисия в Хасково.

Областният управител поиска всеки от представителите на институциите, включени в комисията, да докладва за свършеното до тук за недопускане на заразата. От ОПУ съобщиха, че вече е направена дезинфекция по цялата дължина на АМ “Марица“, по всички крайпътни отбивки, извършва се почистване на републиканска пътна мрежа и после се дезинфекцира.
 

Хасково, Областна епизоотична комисия
Областна администрация, Хасково


Директорът на ОДБХ Хасково д-р Георги Илиев коментира, че мерките, разпоредени от Централния епизоотичен щаб, се изпълняват от общинските комисии и от хората в малките населени места“. Той съобщи, заедно със заместник-областния управител на Хасково д-р Стефка Здравкова, вече са провели срещи със стопани в част от хасковските села. Предстоят още такива разговори на място в населените места. „Тези хора, които гледат по едно-две прасета за лични нужди ги боли, че трябва да ги заколят, но те проявяват разбиране. Основните трудности идват от хората, които развъждат свине-майки с цел търговия, нещо което е незаконно, подчерта д-р Илиев. Той обяви, че от утре екипите на ОДБХ Хасково тръгват в 3-километровата зона на свинекомплекса в Клокотница и съвместно с кметовете на селата ще проверят изпълнението на мярката. Ако не е изпълнена, ще се приложат мерките, предвидени в закона за ветеринарномедицинската дейност, категоричен е д-р Илиев.
 

Хасково, Областна епизоотична комисия
Областна администрация, Хасково

От ДГС Хасково инж. Любомир Илиев съобщи, че има заповед лицата, стопанисващи дивеча, да изградят селективни капани за улавяне на дива свиня. Срокът е кратък, но вече се работи. Определени са екипите за загробване на евентуални умрели свине, както и за бързо предаване на проби от намерени животни. Направена е разяснителната кампания при ловците. Към този момент на територията на Ловно стопанство-Хасково няма намерени трупове на умрели диви свине и положителни проби за африканска чума.
 
Няма пречка в събота да бъде открит птичият лов в региона. Това увери инж.Илиев, който съобщи, че този лов може да бъде забранен само, ако има установени огнища на чума. Тогава в радиус от 8 км от т.нар. инфектирана зона се забранява отстрелът на пернати, зоната се претърсва периодично и забраната се вдига два месеца след намирането на последния труп на умряла свиня. Ако има такава ситуация, зоните се обозначават и маркират, но сега това не се налага, категоричен е директорът на Държавното горско стопанство.