/ Thinkstockphotos
Жители на селища от Пазарджишка община излязоха по-рано днес на протест срещу исканото от Министерството на земеделието масово избиване на прасета от домашни стопанства, като предпазна мярка срещу Африканската чума.

Епизоотичната комисия удължи срока за доброволно клане на свинете в Пазарджишко

Десетки животновъди и кметове на села се събраха на централния площад „Константин Величков“. Пред насъбралото се множество, общинският съветник и земеделски лидер Димитър Петков представи актуализиран вариант на декларацията от кметовете, които смятат да бойкотират мерките на държавата, ако те погазват интересите на съселяните им.

Поне 300-400 души се очаква да се включат в протеста срещу евтаназията на прасета в Пазарджишко

"Декларацията е подкрепена с подписите на над 10 000 души", каза кметът на Хаджиево Андон Андонов. Тя ще бъде изпратена до премиера Бойко Борисов и до Министерството на земеделието.

Министър Танева се среща с кметовете от Пазарджишко

С нея стопаните и техните местни водачи обвиняват държавата в престъпна нехайство. Подчертава се, че е имало възможност за реакция и превантивни мерки, но те не се взети навреме, а днес вече засяга хиляди българи, включително дребни и едри фермери.

Кметове от Пазарджишко бойкотират поголовното клане на прасета

Според Андонов, държавата трябва да плати по около 1 000 лева обезщетение за всяко убито прасе. Той заяви, че хората са готови да бранят правата си с всички средства.
Засегнати от проблема животновъди пък не крият съмненията си, че България ощетява гражданите си заради чужди интереси.

Ще започне ли доброволното умъртвяване на животни? (ВИДЕО)

Заявяват, че няма да си дадат без съпротива животните.
"Част от хората в общината предпочитат да колят свинете си, докато е време, но това не е масово", според кмета на Черногорово Емил Захариев. В селото също не са съгласни да им отнемат зимнината от месо - само за ден са събрани 220 подписа под декларацията.