/ ThinkStock/Getty Images
"Над 300-400 души се очаква да бъдат участниците в предстоящия днес следобед протест в Пазарджик срещу масовото избиване на прасета в региона".

Министър Танева се среща с кметовете от Пазарджишко

Това прогнозира кметът на Юнаците Стоян Кузев, който заедно с колегите си от всички 31 села в общината повежда народното недоволство. Митингът ще се проведе от 16:00 часа на централния площад „Константин Величков“.
 
Кметове от Пазарджишко бойкотират поголовното клане на прасета

Стоян Кузев твърди, че хората в пазарджишките села масово подкрепят подписката към декларацията, която кметовете от общината издигнаха преди дни, но не всички могат да излязат на площада заради активния земеделски сезон. Основните искания са четири.

Ще започне ли доброволното умъртвяване на животни? (ВИДЕО)

"Междувременно някои от стопаните обаче предпочетоха да заколят прасетата си, за да спасят месото от конфискация и унищожаване. Само в Априлци вече са изклани повече от половината домашни свине", твърди кметът Марин Манолов.

Нови огнища на Африканска чума край Монтана, Пловдив и Разград

Маринов също ще участва в протеста заедно с жителите на Априлци. По думите му, масовото клане е най-вече заради близостта на селото до един от големите свинекомплекси в региона.

Десислава Танева: Положението с африканската чума е много тежко

Припомняме, че заповедта на министър Десислава Танева за доброволно унищожаване на домашни свине от така наречения „заден двор“ важи за 20-километровата санитарна зона около петте големи свинекомплекса в Пазарджишко.

Потвърдиха първи случай на Африканска чума в Пловдивско

Тя се отнася за общо 75 селища. Стопаните имат срок до 11 август, след което ще се премине към принудително избиване на прасетата.