/ iStock/Getty Images
Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) констатира нови огнища на Африканска чума при домашни свине за първи път в област Монтана в лични стопанства (тип заден двор) - в квартал "Младеново", Лом - 11 свине, и в село Ковачица, община Лом - 7 свине. Това съобщиха от пресцентъра на БАБХ.

Маринов разпореди затягане на контрола по пътищата заради чумата по свинете

Взетите проби са потвърдени като положителни за вируса на Африканска чума по свинете (АЧС) от Националната референтна лаборатория в Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт в София днес.

Дончев: Стопани крият прасета в спалните си

Пробите са взети в рамките на засиления надзор, свързан с установения положителен случай на диво прасе в община Лом на 24 юли 2019 г.

Румен Радев: Изключително важно е държавата да демонстрира отговорността и способността си да се справи с чумата

Предприети са мерките за контрол и ликвидиране на заболяването съгласно правилата на европейското и националното законодателство и Плана за спешни действия при контрол на АЧС. Предстои принудителното умъртвяване по хуманен начин и обезвреждане в засегнатия обект, както и при свинете в рисковата зона с неясен здравен статус и произход, при спазване на нормативните изисквания.

Създадени са зони на рестрикция (3 км предпазна и 10 км надзорна зони). Аналогично на вече предприетите мерки при предходните констатирани огнища, в създадените зони на ограничение в засегнатите области се провежда засилен клиничен и лабораторен надзор.

Още една ферма е с положителни проби за Африканска чума в област Велико Търново

Установени са и нови случаи на Африканска чума при две диви прасета, отстреляни в заграждение в община Куклен, област Пловдив и намерени умрели 6 диви свине в ловно стопанство "Воден", област Разград. Това са първите случаи на АЧС в двете области.

От БАБХ призовават хората да започнат да колят спешно свинете в задните си дворове, както напомнят, че месото трябва да премине термична обработка.

Превенцията в момента е най-важна с оглед овладяване на ситуацията. АЧС е опасно и бързо разпространяващо се заболяване. Превенцията му изисква отговорност, стриктност в прилагане на правилата за биосигурност и последователност на мерките, предупреждават от агенцията.
БТА