/ БГНЕС
Президентът Румен Радев заяви, че е изключително важно в настоящия момент държавата да демонстрира своята отговорност и способност да се справи с Африканската чума по свинете (АЧС), защото тя засяга не само животновъдния бранш, но и всички българи, особено хилядите, които разчитат за прехраната си на домашните животни, които отглеждат.

Маринов разпореди затягане на контрола по пътищата заради чумата по свинете

Радев каза това в началото на инициираната от него среща днес с представители на институциите, които са ангажирани с действия за овладяване на кризата с разпространението на болестта.

Още една ферма е с положителни проби за Африканска чума в област Велико Търново

Президентът благодари на присъстващите за готовността да обсъдят кризата във връзка с Африканската чума по свинете. Той коментира, че тази криза "е само част от общата кризисна ситуация в страната, свързана и с пробива в Националната агенция за приходите, засегнал 5 млн. български граждани, и с неизгодните в правно и финансово отношение договори за F-16, засягащи в перспектива всички българи, и с набиращите енергия протести за избор на нов главен прокурор, и, разбира се, много други теми".

След повторни проби: Африканска чума и в Пловдивско

Но всички знаем, че в България недоволните винаги са много повече от протестиращите, коментира президентът Радев.

Държавният глава очаква повече информация от институционалните представители, както и да се обсъдят мерките за преодоляване на финансовите, екологичните и социалните аспекти на кризата. Радев изрази убеждението си, че справянето с проблема може да бъде само с обединените усилия на всички институции, на местната власт, бизнеса, браншовите организации и сдружения, както и на всички граждани, за които, по думите му, е необходима и отворена и добре мотивирана информационна кампания.

Вицепремиерът Томислав Дончев, който беше сред участниците в срещата, предложи земеделският министър да докладва за обстановката, а той после да допълни какви мерки са взети от другите държавни структури, защото, по думите му, проблемът не е само в рамките на отговорностите на БАБХ и на МЗХ. Към решаването на тежката ситуация фактически отношение има половината, ако не и по-голяма част от апарата на държавата, добави Дончев.

Министърът на земеделието и храните Десислава Танева каза, за първи път в България се регистрира случай на АЧС през 2018 г. в Тутраканци и след него се приема национален стратегически план за действие. Мерките, които прилага България, са съгласно европейската стратегия за борба с Африканската чума по свинете, приета през 2015 година в ЕС. Към днешна дата има регистрирани 26 огнища категория "домашна свиня", 5 - в промишлени свинекомплекси, както и отделни 26 случая на дива свиня.

В срещата участваха също министърът на околната среда и водите Нено Димов, министърът на вътрешните работи Младен Маринов, заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов, председателят на ДАНС Димитър Георгиев, изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните Дамян Илиев.
БТА