Светла Василева
Светла Василева / БГНЕС
Светла Василева за обезщетенията
102121
Светла Василева за обезщетенията
  • Светла Василева за обезщетенията
КНСБ предлага еднократни обезщетения за собствениците и наемните работници от малките стопанства, които ще загубят свинете си заради разпространението на африканската чума.

От синдиката смятат, че много от тези хора не са внасяли социални осигуровки и няма да имат право на обезщетение за безработица, но не бива да остават само с паричната компенсация за умъртвените животни. От земеделската федерация на КНСБ поискаха също 15-процентов ръст на заплатите в Българската агенция по безопасност на храните от догодина, както и стартова заплата от 1200 лева за ветеринарните лекари, работещи в агенцията.

Десислава Танева: Положението с африканската чума е много тежко

От КНСБ нямат данни колко българи работят в малките стопанства, отглеждащи свине, и дали се занимават само с тази дейност. Предлагат обаче финансови помощи за тези хора, а не само за умъртвените прасета. Председателят на ресорната федерация Светла Василева обясни откъде могат да се вземат средства.

В този фонд, който е "Защити и бедствия" и гарантира точно обезщетения на земеделските стопани, да не обезщетяваме не само земеделските стопани стопани, но да могат и да се обезщетяват и наемните работници", предлага председателят на ресорната федерация Светла Василева.

Ще започне ли доброволното умъртвяване на животни? (ВИДЕО)

Другото искане на синдиката е за значително увеличение на стартовата заплата на ветеринарните лекари в Българската агенция по безопасност на храните, които са на първа линия в борбата с чумата и последиците от нея. Към момента тя е 700 лева, според КНСБ трябва да стане 1200 лева.

От синдиката посочиха още, че в агенцията към момента има над 70 незаети работни места на различни позиции.