/ Thinkstockphotos
Кметовете и жители на всички 31 села в Пазарджишка община се вдигат на протест срещу принудителното унищожаване на прасетата. Митингът ще бъде от 16,00 часа на централния площад „Константин Величков“ в областния град.

Кметовете са категорични, че няма да съдействат на властите за поголовното избиване на животни. По думите им, след като в региона няма огнище на болестта, нито свине със съмнения за зараза, това е прекалено крайна мярка и поискаха по-меки способи за превенция – дезинфекция, описване и ветеринарен контрол над прасетата от домашните стопанства.

Мерки за преустановяване отглеждането на домашни прасета в Севлиевско

Заповедта за доброволно клане на свинете бе издадена на 30 юли. Първоначално на малките стопани от така наречения „заден двор“ бяха дадени само 4 дни, за да заколят животните си – до 2 август. Взривилото се напрежение доведе до среща на министъра на земеделието Десислава Танева, която обеща удължаване на срока до 11 август, но бе категорична, че след това ще последва принудително умъртвяване и загробване на останалите живи прасета.

Министър Танева се среща с кметовете от Пазарджишко


В селищата на общината вече се събира подписка срещу повсеместната евтаназия. Стопани и местни управници заплашват с бунт и се канят да саботират подготвяната акция, ако трябва – и с оръжие.

Същевременно обаче много от селяните предпочетоха да изколят животните си, за да могат да ползват месото, вместо то да бъде заровено и похабено.