/ Областна администрация-Пазарджик
Членовете на Областната епизоотична комисия в Пазарджик гласуваха единодушно крайният срок за преустановяване отглеждането на свине в тип „заден двор“, да бъде удължен с една седмица - от 2 август до 11 август, включително.

Поне 300-400 души се очаква да се включат в протеста срещу евтаназията на прасета в Пазарджишко

Решението е взето днес и е резултат от проведената вчера среща на министър Десислава Танева с кметовете на населени места от община Пазарджик и по предложение на Областния управител Стефан Мирев.

Министър Танева се среща с кметовете от Пазарджишко

Мярката обхваща общо 75 насели места в региона, които се намират в 20 км. зона около петте промишлени свинекомплекса в област Пазарджик. След изтичане на този срок ще се пристъпва към умъртвяване на животните от компетентния орган - Областна дирекция по безопасност на храните.

Кметове от Пазарджишко бойкотират поголовното клане на прасета

Предстои актуализиране на списъците за броят на отглежданите свине в обекти тип „заден двор“ и броят на стопаните, които вече са преустановили отглеждането на прасета, след дадените указания от Министерството на земеделието и Областната епизоотична комисия.

Ще започне ли доброволното умъртвяване на животни? (ВИДЕО)

Регионалната дирекция по горите Пазарджик продължава да извършва проверки в горските територии за заболяване сред дивите прасета. Полицейски патрули дежурят на всички входно-изходни артерии в региона за нерегламентиран превоз на свине, животински продукти и фуражи.