/ ThinkStock/Getty Images
Заразата е открита отново при загинало диво прасе
Още едно огнище на Африканска чума по свинете е регистрирано в Пазарджишко, също като първото - в района на Велинград. Това стана ясно след днешното заседание на Епизоотичната комисия, свикано от областния управител Стефан Мирев.

Първи случай на африканска чума по свинете в Пазарджишко

Заразата е открита отново при загинало диво прасе
, намерено на територията на Държавното ловно стопанство „Алабак“. Изследваната проба е положителна. Издадена е заповед за обявяване на новото огнище, както и превантивни мерки.

Епизоотичната комисия в Пазарджик отново заседава заради Африканската чума

Една от тях, е да бъде отменен съборът в Юндола, който всяка година по това време от десетилетия събира хиляди хора от цялата страна. Датата му за това лято бе 25 август.

Започва прием на заявления за обезщетения за изклани прасета от „задния двор“

Забранява се и достъпът до гората за гъбари, билкари, туристи, дървосекачи, пастири.
Определен е срок до 5 септември, в който да бъде превозена изсечената до момента дървесина от инфектираните зони в горски стопанства „Чепино“ и „Алабак“, като това ще се върши при стриктно спазване на хигиена, за да не се разнесе заразата.

Започна доброволното умъртвяване на прасета в Пазарджишко (СНИМКИ)

Експертите решиха да бъдат предложени компенсации по 300 лева и за стопаните на прасета извън 20-километровата зона около големите свинекомпекси, ако се съгласят сами да заколят домашните си свине.

Изтича срокът за приемане на заявления за заклани прасета в Смолянско

Разбра се още, че жител на село Хаджиево се е жалвал, че не е включен в списъка с имащите право на финансовата подкрепа, макар също добросъвестно да е заклал и прибрал прасетата си в указания срок. С решение на комисията, той е вписан сред правоимащите.