свине
свине / iStock/Getty Images
Първи случай на Африканска чума по свинете е регистриран в Пазарджишка област. Става дума за трупни части от диво прасе, открити в местността "Арнаутска поляна" на територията на Държавно горско стопанство "Чепино", община Велинград. Това съобщи заместник-областният управител Йордан Кожухаров след извънредно заседание на епизоотичната комисия.

Директорът на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Петко Митев уточни, че останките са намерени на 13 август и получените вече резултати от изследването им са показали наличие на болестта. Той допълни, че със заповед на Изпълнителния директор на БАБХ от се определя инфектирана зона с площ от 200 кв.км. от констатирания случай.

Кой изхвърли заразено с чума прасе в реката край Кресна?

Директорът на РДГ- Пазарджик инж. Ангел Кузманов съобщи, че ще издаде заповед за ограничаване на достъпа до горските територии. Съгласно мерките за недопускане разпространението на болестта ще бъде преустановен дърводобивът,ще се забрани достъпът на туристи и събирането на гъби и билки. За срок от два месеца в инфектираната зона ще влизат единствено оторизирани органи след задължителна дезинфекция на автомобилите и служителите. Кузманов призова хората да бъдат отговорни и да не нарушават мерките за безопасност. Той увери, че РДГ ще направи всичко необходимо, след спирането на дърводобива, да се подсигурят дърва за огрев на населението от други райони.

Заместник- областният управител апелира жителите на Велинград, които отглеждат домашни прасета, в най-кратък срок да ги умъртвят и да усвоят месото. Във връзка с мерките срещу африканската чума по свинете в Пазарджишка област са изградени 10 контролно-пропускателни пункта. Проверяват се всички товари за наличие на документи за произход. Има и съставени актове за нарушения.
 
БТА