/ iStock/Getty Images
"70 006 прасета са загробени до момента в Русенско заради Африканската чума  Продължава дейността в свинекомплекса в Голямо Враново, където до момента са евтаназирани 12 500 животни, остават още около 17 000 до пълната депопулация на обекта.

Близо 80 000 прасета са умъртвени в Русенско

По отношение на домашните свине, няма съмнения и пратени проби, което би променило броя на огнищата в Русенско". Това заяви д-р Николай Ненов от Областната дирекция по безопасност на храните, по време на днешната Областна епизоотична комисия.

Свинекомплекс в Русенско отказва да умъртвява животни (ВИДЕО)

По думите му, няма регистрирано ново огнище на Африканска чума в Русенско. Всички 8 огнища са овладени, извършена е окончателна дезинфекция на обектите. В момента собствениците извършват допълнително почистване и дезинфекция.

Удължава се бедственото положение в област Русе, нова ферма е засегната от Африканска чума

Има 5 огнища на заболяването при дивите свине - Горно Абланово, Тетово, Червена вода, село Бистренци в Беленска община и вчера е установен случай на остров Батин. В тези райони има определени 200 кв. километра територия, на която е забранен лова.

Откриха денонощен горещ телефон за Африканската чума в Русенско

Индивидуалния лов там ще бъде разрешен от 2 до 4 месеца, след като бъде установено, след претърсване, че няма открито ново умряло животно от Африканска чума. В тези райони земеделците трябва да спазват определени изисквания за работа, дезинфекция и почистване на машините, за което са уведомени.

Обявиха бедствено положение в Русе заради Африканската чума

Дърводобива също се ограничава,
а ако се налага извозване на дървесина от някои складове това може да става само с разрешение на Областната епизоотична комисия

Ще бъде ли овладяна африканската чума в Русенско?

"В свинекомплексите ново зареждане с прасета може да стане най-рано 45 дни след пълната дезинфекция, като е препоръчително това да стане дори след 65 дни", поясни д-р Ненов