/ Thinkstockphotos
Близо 80 000 прасета са умъртвени в Русенско, съобщиха от Областна администрация.

Свинекомплекс в Русенско отказва да умъртвява животни (ВИДЕО)

Областният управител на област Русе Галин Григоров заедно със своя заместник Валентин Колев и директора на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Георги Дяков проведоха заседание на постоянно действащата междуведомствена областна епизоотична комисия във връзка с усложнената обстановка по отношение на болестта африканска чума по свинете на територията на региона.

Удължава се бедственото положение в област Русе, нова ферма е засегната от Африканска чума

По време на срещата беше посочено, че умъртвяването и обезвреждането на труповете на евтаназираните животни в свинекомплексите в Николово и Бръшлен е приключило съответно на 1-ви и 4-ти август.

Откриха денонощен горещ телефон за Африканската чума в Русенско


Към момента процедурата е в ход и в свинекомплекса в Голямо Враново, като до вчера там са умъртвени 6000 свине, с което общият брой на евтаназираните към момента животни на територията на областта е 79 300.

Обявиха бедствено положение в Русе заради Африканската чума

Що се касае до броя прасета, намираща се в лични стопанства, тип „заден двор“, то беше отчетено, че понастоящем в Община Бяла броят на регистрираните прасета е 13, като те са в 8 стопанства, които са разположени съответно в 3 населени места.

Ще бъде ли овладяна африканската чума в Русенско?

По официална информация. в Община Ветово 14-те регистрирани прасета са умъртвени. В община Две могили ситуацията е същата като от миналата седмица и там има 3 прасета, отглеждани от двама стопани.

България ще получи 13,9 млн. евро от ЕС за справяне с чумата

В Ивановско има два броя свине в село Кошов, като днес би трябвало и те да бъдат умъртвени. Броят на прасетата в лични стопанства в Община Русе е 3, като в Червена вода са 2 регистрираните, а в село Тетово има 1 нерегистрирано.

Ще успее ли държавата да ограничи щетите от африканската чума?

На територията на общините Сливо поле и Ценово, към момента не се отглеждат прасета за лична консумация. В неофициални разговори, същото е потвърдено и от Община Борово, но все още официално такава информация не е постъпила в Областната управа.

По 300 лева на стопаните на прасета, ако доброволно умъртвят животните

Припомняме, че заседания на комисията ще бъдат провеждани ежеседмично, а областният управител е в постоянен контакт с всички отговорни институции.