Стратегия за ликвидиране на Африканската чума
Стратегия за ликвидиране на Африканската чума / Dariknews.bg
Стратегия за контрол и ликвидиране на заболяването Африканска чума по свинете обсъдиха в Стара Загора ветеринарни специалисти, представители на Агенцията по храните и учени, а домакин на дискусията бе Тракийският университет. Документът е предложен от Министерството на земеделието и храните, потърсено е мнението на специалистите, но ще стане факт, след постигане на консенсус от цялата научна общност в страната.Това обясни земеделският министър Десислава Танева, която се включи в дискусията.

Разреждане на популацията на животните тип „заден двор“, регистрация на животните и обучение на стопаните за въвеждане на елементарни мерки за биосигурност, проверка на системите за биосигурност в свинекомплексите и контрол върху популацията на дивата свиня и източнобългарската свиня, са част от мерките в документа.

Ликвидирането на животните тип „заден двор“, които са без регистрация и без биосигурност е мярка, която е в полза на хората, обясни земеделският министър Десислава Танева. „Тази мярка е в тяхна полза, за да се усвои месото за лични нужди. Държавата ще подкрепи мерките за дезинфекция, почистване. Правим модул за мерки за биосигурност според големината на стопанствата“.

Към момента в страната има регистрирани 30 огнища тип домашна свиня, от които шест са в свинекомплекси, а останалите са лично стопанство. 126 хиляди са засегнатите свине в огнищата от промишлените комплекси и 535 от тип лично стопанство. Пораженията са над 15% от поголовието на свиневъдството у нас, съгласно регистрираните свинекомплекси. „Това са засегнатите животни-такъв е терминът, които подлежат на унищожение, някои от тях умират, а други подлежат или вече са евтаназирани.

Ние трябва да се справим с това заболяване, да го спрем, ограничим, да изпълним стратегията, около която науката ще се обедини, за да вървим в посока ликвидирането му“, категорична е министър Танева. Тя изрази надежда разпространението на заразата да спре до есента.