Областна администрация - Разград
Областна администрация - Разград / Областна администрация - Разград

Областният управител на област Разград Гюнай Хюсмен откри и ръководи заседание на Постоянната областна епизоотична комисия днес. На него бе обсъдена актуалната усложнена епизоотична обстановка в страната и в Разградска област, както и предстоящите дейности във връзка с недопускане разпространението на болестта Африканска чума по свинете в региона, съобщиха от Областна администрация.

Удължават бедственото положение в Исперих, Самуил и Завет до 5 септември


Д-р Юлиян Йорданов от Областната дирекция по безопасност на храните в Разград съобщи, че от предишното заседание на Постоянната областна епизоотична комисия  са установени още няколко огнища на заболяването в страната, на територията на Разградска област обаче след първите 6 положителни проби от прасета, намерени в Държавно ловно стопанство „Воден-Ири Хисар“, няма нови положителни резултати. Миналата седмица са изпратени в лаборатория 27 проби, те са отрицателни, през настоящата седмица пробите са 11, като за част от тях още няма обратна информация. Новите проби са от ДЛС“Воден-Ири Хисар, от землището на село Черковна и от землището на село Голям извор, за това прасе първоначално се смяташе, че е в землището на Малко Йонково.
 

Областната епизоотична комисия обсъди нови мерки срещу Африканската чума


Сигналите са получени на на тел. 112, по време на заседанието бе обсъден и въпрос от зърнопроизводители, които се интересуват кого да сигнализират, ако в нивите им бъдат открити мъртви прасета. Съобщено бе, че по този повод са обявени горещи телефони в горските стопанства, към които земеделците трябва да се обърнат в такива случаи.

Нови огнища на Африканска чума край Монтана, Пловдив и Разград

Горещият телефон за района на ДЛС“Воден-Ири Хисар“ е 0884005180, за ДГС-Разград – 0886889509, а за ДГС“Сеслав“ – 0889230873 и 0886556208. Към земеделците г-н Хюсмен апелира за спазват дезинфекционнни мерки на входовете на стопанските си дворове и да прилагат термична обработка на фуражите, за да предотвратят риска от заразяване на зърното.


Маринов разпореди затягане на контрола по пътищата заради чумата по свинете

По време на заседанието бяха обсъдени мерки за изпълнение на указания от Министъра на земеделието, храните и горите Десислава Танева да се изготви списък с броя заклани свине от обекти тип „заден двор“ в 20-километровите зони около индустриални ферми. Тези списъци ще бъдат използвани като базова информация за изплащане на обявеното подпомагане в размер на 300 лева на двор за извършване на мероприятия по почистване и дезинфекция на обектите. Областният управител Гюнай Хюсмен апелира към институциите, ангажирани с това, да изготвят максимално бързо списъците, за да си получат хората подпомагането своевременно. Списъците трябва да бъдат заверени от кмета или кметския наместник на съответното населено място, официалния лекар и от областния управител.

От ОДБХ увериха, че проверките им в обектите тип „заден двор“ са на приключване. Досега навсякъде са срещали разбиране от хората и не е имало отпор и проблеми. Г-н Хюсмен благодари на участниците в комисията за доброто взаимодействие между институциите, благодарение на което в Разградска област не се е стигнало до политизиране на темата с АЧС, а институциите работят координирано и населението своевременно е уведомявано за това какво предстои.

По време на заседанието възникнаха още няколко предложения за мерки, свързани с недопускането разпространението на заболяването. Директорът на РЗИ-Разград д-р Ася Генева предложи в комисиите, които одобряват местата за загробване на животни, да има представител на съответното „ВиК“-дружество.

Предстои още доуточняване със съседни административни области кои населени места от Разградска област влизат в 20-километровите зони на свинекомплекси от съседните области.

От полицията и ОДБХ информираха, че в изпълнение на решение на Областната епизоотична комисия от миналата седмица са извършени проверки на пазарите в Исперих и Кубрат, установени са само неколцина продавачи на кокошки, на които са връчени протоколи за предупреждения.

Г-н Хюсмен уведоми членовете на комисията, че след съгласуване с Министъра на вътрешните работи Младен Маринов е издал заповед за удължаване на срока на бедственото положение в общините Исперих, Самуил и Завет до 5 септември.
 
За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари