Кой изхвърли заразено с чума прасе в реката край Кресна?

До понеделник собствениците на такива животни трябва да ги умъртвят доброволно

До понеделник собствениците на такива животни трябва да ги умъртвят доброволно
Първи случай на чума по свинете бе потвърден в област Благоевград вчера. Става дума за заразено прасе, изхвърлено във водите на река Струма край Кресна.

Потвърдиха случай на болно от африканска чума домашно прасе в Кресна

На заседание на епизоотичната комисия в областния център беше взето решение да бъдат умъртвени 135 животни в общината. В областта техният брой е общо 5 000.

Над 70 000 прасета са загробени в Русенско, нов случай на Африканска чума на остров Батин

„Определена е 3-километрова предпазна зона около Кресна и наблюдавана зона от 10 километра. Има заповед на изпълнителният директор на БАБХ за обявяване на първично огнище на болестта в града с доказана лабораторна проба.

Африканската чума е на път да блокира дърводобива в Смолян

Прави се епизоотично проучване с цел да разберем от къде е дошла заразата”, обясни пред NOVA д-р Петър Матеев от БАБХ. Той увери, че ще намерят собственика на изхвърленото прасе. По случая работят полицията и прокуратурата. „Напрежението в града е голямо. Ние споделяме притесненията на хората.

Нов случай на Африканска чума по свинете в Смолянско

Те се притесняват, че протоколът от направените изследвания не доказва, че прасето е отглеждано в Кресна. А именно заради това ще трябва да бъдат умъртвени всички такива в града.

Десислава Танева: Положението с африканската чума е много тежко

Нашите искания са докато тече разследването, ако може ветеринарно-медицинските власти да изследват още прасета и ако има чума да се пристъпи към унищожаването им”, заяви заместник-кметът на общината Валентин Чиликов.
nova.bg