До понеделник собствениците на такива животни трябва да ги умъртвят доброволно
Първи случай на чума по свинете бе потвърден в област Благоевград вчера. Става дума за заразено прасе, изхвърлено във водите на река Струма край Кресна.

Потвърдиха случай на болно от африканска чума домашно прасе в Кресна

На заседание на епизоотичната комисия в областния център беше взето решение да бъдат умъртвени 135 животни в общината. В областта техният брой е общо 5 000.

Над 70 000 прасета са загробени в Русенско, нов случай на Африканска чума на остров Батин

„Определена е 3-километрова предпазна зона около Кресна и наблюдавана зона от 10 километра. Има заповед на изпълнителният директор на БАБХ за обявяване на първично огнище на болестта в града с доказана лабораторна проба.

Африканската чума е на път да блокира дърводобива в Смолян

Прави се епизоотично проучване с цел да разберем от къде е дошла заразата”, обясни пред NOVA д-р Петър Матеев от БАБХ. Той увери, че ще намерят собственика на изхвърленото прасе. По случая работят полицията и прокуратурата. „Напрежението в града е голямо. Ние споделяме притесненията на хората.

Нов случай на Африканска чума по свинете в Смолянско

Те се притесняват, че протоколът от направените изследвания не доказва, че прасето е отглеждано в Кресна. А именно заради това ще трябва да бъдат умъртвени всички такива в града.

Десислава Танева: Положението с африканската чума е много тежко

Нашите искания са докато тече разследването, ако може ветеринарно-медицинските власти да изследват още прасета и ако има чума да се пристъпи към унищожаването им”, заяви заместник-кметът на общината Валентин Чиликов.
nova.bg