Африканската чума стигна и до Кресна
Африканската чума стигна и до Кресна / Снимка: Дарик, архив
Африканската чума стигна и до Кресна. В понеделник е открито мъртво домашно прасе в коритото на река Струма в покрайнините на града. Най-вероятно то е изхвърлено там от недобросъвестен жител на населеното място, който не е уведомил ветеринарните власти. Разследването трябва да установи кой го е направил.
Двете лабораторни изследвания на мъртвото прасе са доказали наличие на африканска чума. Това стана ясно днес, след като в Благоевград спешно бе свикана Епизоотичната комисия, която начерта мерки да справяне със ситуацията.

Категорично е установено, че животното е носител на заболяването Африканска чума, заяви д-р Михаил Бащавелов, директор на Областната дирекция по безопасност на храните

135 домашни прасета има в град Кресна и до понеделник хората трябва сами да си ги заколят, за да ползват месото им. Те ще получат по 300 лева обезщетение и безплатна дезинфекция на местата, където са отглеждали домашните си животни. Ако не направят това до понеделник, в дворовете им ще влязат ветеринарите, които ще умъртвят прасетата с ток, а животинските трупове ще се загробят.  

В 10-километровата зона, която включва 13 населени места в общините Кресна и Струмяни, се препоръчва на стопаните сами да заколят прасетата си.
В този район няма големи свинеферми, уточни д-р Бащавелов. Десетина са по-големите свинеферми в Пиринско.

В Благоевградска област има 5000 прасета. 2700 от тях са в лицензирани ферми, останалите са в задния двор на частни стопанства.

Най-вероятно мъртвото прасе е заразено с отпадъци от домашна храна. Град Кресна се намира на първокласния път Е-79, където има голям туристопоток.

Заместник-кметът на община Кресна Валентин Стоичков, призна, че очаква напрежение сред местните стопани, които трудно ще вземат решение сами да изколят животните.